38.1 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalEurostat: România şi Bulgaria, cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul,...

Eurostat: România şi Bulgaria, cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul, în aprilie

Volumul comerţului cu amănuntul a rămas nemodificat în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană în aprilie, comparativ cu perioada similară din 2023, însă România şi Bulgaria sunt statele membre UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în aprilie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în România şi Bulgaria (ambele cu 9,8%), Croaţia şi Slovacia (ambele cu 8,6%%) şi Luxemburg (7,3%), cele mai semnificative scăderi fiind în Polonia (minus 7,3%), Belgia (minus 5,8%) şi Estonia (minus 4,9%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 0,1%, în timp ce vânzările de combustibili auto au rămas stabile, iar cele de produse non-alimentare au urcat cu 0,1%.

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 0,6% în Uniunea Europeană şi cu 0,5% în zona euro, în aprilie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,6% în UE şi de 0,7% în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în aprilie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Slovacia (2,4%), Bulgaria şi Austria (ambele cu 1,9%) şi Portugalia (1,7%), cele mai semnificative scăderi fiind în Letonia (minus 3,3%), Cipru (minus 3,1%) şi Danemarca (minus 2,7%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 0,9%, cele de combustibili auto au scăzut cu 2%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare nu s-au modificat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă