36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiAutoritățile locale vor avea obligația să identifice terenurile cu ambrozie

Autoritățile locale vor avea obligația să identifice terenurile cu ambrozie

Autoritățile locale vor fi obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruienii, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, potrivit stiripesurse.ro.

„Semnalez o Hotărâre ce include măsuri pentru combaterea ambroziei, buruiană ce provoacă forme alergice severe, inclusiv . Hotărârea aprobată de Guvern menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii”, anunță purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, citează Mediafax.

Potrivit acestuia, hotărârea reglementează și alte aspecte, printre care obligativitatea distrugerii buruienii ambrozia pe tot parcursul anului, posibilitatea ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole să solicite autorităților administrației publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceștia nu o pot distruge.

De asemenea, autoritățile administrației publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autoritățile locale.

„În cazul în care proprietarii nu distrug ambrozia, nici după avertismentul autorităților, se aplică amenzi contravenționale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice”, încheie Constantin.

Intră în vigoare Legea ambroziei. Proprietarii de terenuri, obligați să distrugă planta în 15 zile

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți completările la Legea privind combaterea ambroziei. Aceste completări impun proprietarilor de terenuri obligația de a distruge planta ambrozie în maxim 15 zile de la primirea unui avertisment. Această măsură are ca scop combaterea răspândirii ambroziei, o plantă alergică care poate provoca probleme grave de sănătate în rândul populației.

Decrete semnate de Președintele României, Klaus Iohannis
-Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x 495/18.10.2021);
-Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 32/2022 privind reglementarea unei măsuri financiar-fiscale și bugetare (PL-x 595/11.10.2022);
-Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național Secțiunea a VIII-a zonă cu resurse turistice (PL-x 418/29.06.2022);

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă