26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRevoluţionarul George Costin, acuzaţii de mită de 600.000 de euro

Revoluţionarul George Costin, acuzaţii de mită de 600.000 de euro

Secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor a fost demis ieri din funcţie, după ce a fost reţinut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

George Costin (foto) a fost audiat ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie Pi­teşti, într-un dosar ce viza acuzaţii precum folosirea influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii unor sume de bani şi crimă organizată. „Inculpatul, împreună cu mai multe persoane au constituit şi condus în perioada 2009-2011 un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare de la persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar care au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act”, se arată într-un comunicat al DNA.

Anchetatorii susţin că George Costin, în calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, le-a impus membrilor din subordine să realizeze această preschimbare numai prin intermediul asociaţiei, şi nu în nume personal, cum le permitea legea, avertizându-i că în caz contrar vor fi excluşi din organizaţie, ceea ce includea pierderea unor drepturi. „Persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii din partea statului au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, pentru obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei 12.000 de lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004″, arată reprezentanţii DNA.

Anchetatorii au descoperit că din suma totală strânsă astfel, 2.470.000 de lei ar fi intrat în conturile persoanale ale lui George Costin. „Pentru a disimula adevărata natură a banilor, au fost încheiate un număr de 54 de contracte de împrumut fictive semnate de inculpatul George Costin, ca reprezentant al asociaţiei, unor membri revoluţionari, clauzele fiind vădit neconforme cu realitatea”, afirmă procurorii.

Pe baza acestor fapte, DNA a decis, în cele din urmă, să îl reţină pentru 24 de ore pe secretarul de stat, acesta fiind escortat în arestul IPJ Argeş. Consecutiv, Guvernul a decis să-l demită din funcţie începând tot de ieri.

Dosarul, deschis în urmă cu un an

România liberă a scris încă de acum un an despre modul cum a fost pornit dosarul penal care s-a terminat acum cu învinuirea secretarului de stat. Atunci, George Costin a fost implicat într-o acţiune eşuată de mituire, derulată la sediul Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou, unde a fost preşedinte până la numirea sa ca demnitar. Revoluţionarul Viorel Pelin ar fi venit la asociaţie pentru a achita 6.000 lei, banii prevăzuţi într-unul dintre contractele de reprezentare pentru reînnoirea certificatelor de revoluţionari.

Acesta ar fi intrat în biroul preşedintelui şi ar fi vrut să-i dea banii direct lui George Costin, care însă l-a îndemnat să-i lase la casierie. Pelin ar fi insistat, dar în cele din urmă a mers la casierie, a primit chitanţa şi a plecat. La scurt timp au apărut anchetatorii DNA Pi­teşti, care au început percheziţia. Ulterior, din proprie iniţiativă, George Costin s-ar fi dus la DNA, unde a predat contractele de reprezentare ale membrilor asociaţiei, contractele cu avocaţii şi cotorul chitanţierului, pentru a proba legalitatea primirii banilor. Unele surse susţin că în dosar sunt şi alte reclamaţii din partea membrilor Asociaţiei „Metrou”, ce-l acuză pe George Costin.   Text Box:  

Cele mai citite

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă