24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRemus Cernea ii cere lui Stroe sa-si retraga candidatura, Antonescu spune ca...

Remus Cernea ii cere lui Stroe sa-si retraga candidatura, Antonescu spune ca nu crede ca o va face

Remus Cernea, care si-a depus candidatura pentru Colegiul 1,dar i-a fost respinsa, i-a solicitat luni liderului PNL Crin Antonescu ca liberalii sa discute retragerea din alegeri a lui Radu Stroe pana cand CCR se va pronunta asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de presedintele verzilor, potrivit Newsin.

Cernea a venit la sala grupului PNL din Camera Deputatilor, unde se desfasoara Biroul Politic Central al partidului, pentru a discuta cu liderii liberali.

Presedintele Partidului Verde i s-a adresat liderului PNL, Crin Antonescu, intr-un moment in care acesta a iesit de la sedinta si l-a informat ca Honorius Prigoana, candidatul PDL pentru Colegiul 1, ar fi dispus sa renunte momentan la cursa electorala, daca si Radu Stroe, candidatul PNL, o va face. Cernea a mentionat ca le solicita ambilor candidati sa renunte la alegeri, ceea ce ar echivala cu o suspendare a scrutinului pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta asupra articolului din Lege care-i interzice presedintelui verzilor sa intre in cursa.

"Ma indoiesc ca domnul Stroe va face acest lucru", i-a raspuns Antonescu.

"Este important sa stim daca intr-adevar liberalii apara pluralismul politic si ar fi un gest extraordinar pentru democratia din Romania sa asteptam impreuna decizia Curtii. Asta e tot ceea ce as cere sau ar fi firesc", a sustinut Cernea.

Antonescu i-a replicat ca PNL a demonstrat cu alte ocazii ca apara pluralismul si a spus ca, din punctul sau de vedere, Legea greseste ca nu lasa independentii sa candideze. "Pentru ca altfel, venind cu un partid care are constrangere de prag, deci sub un partid nu e normal, nu se poate candida, dar ca independent cred ca poate sa aiba oricine dreptul, pentru ca si la alegerile initiale, si la cele partiale, e clar ca regimul independentului e acelasi", a spus presedintele PNL.

Remus Cernea a invocat in sprijinul sau si afirmatiile liberalului Mihai Voicu, cel care pe blogul sau a precizat ca articolul invocat si de presedintele Partidului Verde ar fi, intr-adevar, neconstitutional.

Anfonescu a incheiat discutia promitandu-i lui Cernea ca solicitarea sa va fi discutata in cadrul BPC.

Curtea Constitutionala a inregistrat pe 7 ianuarie sesizarea Tribunalului Bucuresti, care a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de Remus Cernea in dosarul in care acesta contesta respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti.

TB a decis, pe 30 decembrie, sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate invocata de Remus Cernea, intrucat sunt indeplinite conditiile legale de sesizare a CCR, dar si pentru ca solutionarea pe fond a cererii privind respingerea candidaturii lui Cernea depinde de decizia CCR, potrivit incheierii Tribunalului.

Astfel, in incheierea sedintei in care Tribunalul Bucuresti a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a articolului 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, referitoare la votul uninominal pentru Parlamentul Romaniei, invocata de Remus Cernea, se arata ca in cauza sunt indeplinite toate conditiile legale prevazute in Legea 47/1992. Potrivit articolului 29, alineatul 1 din Legea 47/1992, se arata in incheierea Tribunalului, CCR poate decide in privinta constitutionalitatii unor prevederi legale in cazul in care aceasta are legatura cu dosarul in care a fost invocata, iar alineatul 3 al aceluiasi articol arata ca nu pot fi invocate exceptii de neconstitutionalitate ale unor prevederi deja discutate de Curtea Constitutionala. Tot in incheierea de sedinta se arata ca "solutionarea prezentei cauze depinde de modul cum va fi solutionata exceptia de neconstitutionalitate".

Tribunalul Bucuresti a admis pe 30 decembrie, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 35/2008 invocata de Remus Cernea, presedintele Partidului Verde, in legatura cu respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti, si a decis sa trimita dosarul la CCR, pentru solutionarea acesteia. Cererea depusa de Remus Cernea, in numele Partidului Verde, la Tribunalul Bucuresti, care s-a judecat in regim de urgenta, era o contestatie la decizia Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti prin care lui Cernea nu i s-a permis sa candideze la alegerile partiale din Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor Bucuresti.

Contestatia depusa la TB de catre Partidul Verde continea trei cereri, respectiv admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a articolului 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, suspendarea procesului electoral din Colegiul 1 Bucuresti pana la judecarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre CCR, precum si admiterea candidaturii lui Cernea pentru Camera Deputatilor.

Exceptia admisa de instanta se refera la articolul 48, alineatul 17 din Legea 35/2008, care prevede ca "pot participa la alegerile partiale numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau imtr-o alianta politica ori electorala".

In sustinerea exceptiei, Remus Cernea a aratat ca respectivul articol din Legea 35/2008 incalca mai multe prevederi constitutionale, precum si drepturile omului. Astfel, Cernea a aratat ca in primul rand se incalca dreptul de a fi ales, prevazut la articolul 37 din Constitutia Romaniei, care spune ca "au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Camera Deputatilor sau in organele administratiei publice locale, varsta de cel putin 33 de ani pentru a fi alesi in Senat si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei". De asemenea, potrivit lui Cernea, se incalca si prevederile articolului 16, alineatul 3 din Constitutie, referitor la egalitatea in drepturi, si care arata ca "functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati."

Un alt motiv invocat de Remus Cernea este incalcarea articolului 2, alineatul 1 din Constitutie, referitor la suveranitatea poporului roman. Cernea sustine ca romanilor li se incalca suveranitatea, pentru ca nu li se permite sa aleaga pe cine doresc.

Ultimul argument al lui Cernea in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate se refera la incalcarea articolului 115 alineatul 6 din Constitutie, care spune ca ordonantele de urgenta nu pot afecta, printre altele, drepturile electorale – "Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica."  Cernea mai sustine ca prevederea din Legea 35/2008 contestata este un amendament la ordonanta de urgenta, prin care sunt afectate drepturile electorale ale romanilor.

Procurorul de sedinta, prezent la discutarea cererii Partidului Verde, a cerut instantei admiterea solicitarii sustinute de catre Cernea, suspendarea judecarii pe fond a dosarului si trimiterea acestuia la Curtea Constitutionala, pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate.

Pe lista pentru alegerile din Colegiul 1 Bucuresti s-au inscris Honorius Prigoana din partea PD-L, liberalul Radu Stroe si Remus Cernea din partea Partidului Verde.

Candidatura lui Remus Cernea a fost, insa, respinsa de Biroul Electoral Municipal, deoarece Partidul Verde nu a intrunit pragul electoral in 2008 si nu are reprezentanti in Parlament.
 
Biroul Electoral Municipal a stabilit ca Honorius Prigoana si Radu Stroe indeplinesc conditiile legale pentru a candida pentru locul din Camera Deputatilor ramas vacant in urma demisiei lui Bogdan Olteanu.

Cele mai citite

Donald Trump a participat la o slujbă religioasă, alături de persoanele de culoare

În weekend, Donald Trump, împreună cu o serie de republicani, a participat la o slujbă religioasă într-o biserică din Detroit, cu enoriași de culoare. ...

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă