21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialRedimensionarea spaţială a băilor

Redimensionarea spaţială a băilor

Proiectate înainte de 1990 ca încăperi cu un strict rol utilitar, băile din apartamentele de bloc nu îşi mai găsesc locul în actualele standarde în care confortul joacă un rol esenţial.

În această ordine de idei, trebuie să subli­niem încă o dată că prin­cipala problemă este cea legată de spaţiu. Exemplul următor este un caz fericit de rezolvare a unei situaţii de acest fel. Trebuie spus însă că rezolvarea respectivă a fost facilitată de felul în care erau amplasate cele două băi în ansamblul apartamentului. Ele se găseau în extremitatea posterioară a holului care decomanda locuinţa, pereţii lor frontali închizând această zonă a holului.

Baia ocupa, împreună cu WC-ul de serviciu, o suprafaţă de 7,09 mp din care 4,08 mp aparţineau băii, iar 3,01 mp toaletei de serviciu. Acest spaţiu a fost realocat în aşa fel încât în ambele încăperi să se poată amenaja ca locuri de îmbăiere. Astfel, în momentul reconstrucţiei celor două băi, spaţiul a fost împărţit relativ egal. Peretele care le delimitează are două unghiuri drepte, lucru care a condus la formarea unei nişe în fiecare dintre cele două băi (foto 1). În baia care deserveşte dormitorul matrimonial a fost montată o cadă de baie, jumătate din volumul ei ocupând spaţiul inferior al nişei (foto 2). În cealaltă baie (destinată copiilor), a fost montată o cădiţă de duş, de data aceasta ea fiind complet integrată în nişă. În acest fel, nişa îndeplineşte şi funcţiile unei cabine de duş.

Pentru ca forma peretelui despărţitor să aibă efect în plan funcţional, a trebuit ca uşile de acces în cele două băi să fie repoziţionate, ambele fiind mutate către extremităţile pereţilor frontali. Lucrările propriu-zise au constat în demolarea în totalitate a pereţilor care delimitau cele două băi şi în reconstrucţia lor din profile metalice şi gips-carton. Pardoseala a fost refăcută prin eliminarea straturilor de şapă şi de cărămizi BCA şi prin adăugarea de trei straturi noi: unul de nisip, unul de polistiren extrudat iar al treilea de şapă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Ce au în comun Donald Trump și Viktor Orban. “Nu vrem să…”

Donald Trump, fostul președinte al Americii și actual candidat pentru scaunul de la Casa Albă, a afirmat, într-un interviu, că el și Viktor Orban...

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă