22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Galaţi, la a treia tentativă de preluare a CET

Primăria Galaţi, la a treia tentativă de preluare a CET

La Galaţi, municipali­tatea demarează a treia tentativă de preluare a CET-ului de pe platforma ArcelorMittal, care produce energia termică necesară încălzirii oraşului. Primarul Marius Stan a anunţat că preluarea SC Electrocentrale SA de la Termoelectrica va fi una din priorităţile sale în acest an, încercând ca prin aceasta oraşul să nu mai fie dependent de furnizorul de agent termic primar. „Nu poţi să fii consumator captiv al CET şi să pretinzi că poţi să stabileşti un preţ corect între cel de producţie al energiei termice şi cel plătit de cetăţean.

Făcând modernizarea obligatorie, investind în generatoare noi, putem obţine o energie electrică ieftină şi putem livra populaţiei un agent termic la un preţ aproape de jumătate faţă de cel actual. Este un avantaj că CET este pe platforma combinatului, pentru că îţi permite să obţii o energie electrică strict pentru consumul combinatului, la un preţ mult mai mic decât cel al zilei”, a declarat Marius Stan.

Intenţiile primarului Gala­ţiului par să fie în concordanţă şi intenţiile administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal, care, fiind interesat de ener­gie electrică mai ieftină, a încercat de mai multe ori să preia ­CET-ul, dar în anumite condiţii.

Odiseea CET-ului de la ArcelorMittal

Prima controversă pe acest subiect a apărut în august 2001, la negocierea clauzelor privatizării Sidex, când preşedintele de atunci al AVAS, Ovidiu Muşetescu, anunţa că a fost acceptată solicitarea expresă a trustului ISPAT, ca în contractul de privatizare a Sidex să fie trecută şi o clauză de diligenţă prin care cumpărătorul Sidexului are dreptul de preemţiune pentru preluarea Electrocentrale SA. Clauza impusă de noul patron al combinatului era motivată de faptul că Centrala Electro-Termică (CET) de 535 MW e amplasată pe plaforma siderurgică şi asigură energia electrică necesară funcţionării utilajelor combinatului în regim de avarie, producţia de agent termic pentru încălzirea Galaţiului fiind o activitate secundară.

Clauza a fost eliminată la cererea municipalităţii şi ulterior Consiliul Municipal (CLM) Galaţi a început demersurile pentru preluarea Electrocentrale SA. Demersurile municipalităţii au fost blocate de guvernul Năstase, care a propus ca CET-ul să fie preluat de o asociere între ArcelorMittal şi Primăria Galaţi. A căzut şi această variantă. În februarie 2004, guvernul Năstase a scos Electrocentrale la privatizare, lucru pe care primarul Dumitru Nicolae şi consilierii municipali l-au aflat din presă. Pentru cele 12.263.269 acţiuni ale Electrocentrale SA, investitorul trebuia să achite 1.226 miliarde de lei vechi.

La prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni şi a fost programată a doua licitaţie, la care preţul acţiunilor Electrocentrale fusese scăzut cu 25%. Mittal Steel cumpărase caietul de sarcini şi plătise garanţia de 62 de miliarde, dar nu s-a prezentat la licitaţie.

Războaie politice pentru ­preluarea Electrocentrale

În 2006, Primăria Galaţi a reluat demersurile de preluare a CET, dar ministrul Codruţ Sereş nu le-a dat curs. În spatele acestui blocaj se afla actualul senator PC Eugen Durbacă, pe atunci preşedinte al CJ Galaţi şi care voia ca CET-ul să fie preluat de CJ nu de CLM Galaţi. În martie 2011, la semnarea scrisorii de intenţie între Guvernul Boc şi FMI s-a convenit ca Electrocentrale SA Galaţi să fie în al doilea lot de societăţi producătoare de energie care vor fi scoase la privatizare. Liderii PDL Galaţi, în special senatorul Marius Necula, au declanşat o campanie puternică pentru ca înainte de privatizare Electrocentrale să preia şi distribuţia căldurii şi apei calde menajere de la regia municipalităţii, Apaterm SA. S-ar fi ajuns ca investitorul ce cumpăra Electrocentrale să deţină monopolul încălzirii celor 82.000 de apartamente. La finalul unui lung război USL-PDL a căzut şi această variantă. CET-ul nu a fost privatizat, aşa cum se convenise cu FMI. Este tot în portofoliul Termoelectrica şi acum Primăria Galaţi încearcă pentru a treia oară  preluarea Electrocentrale.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă