21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPreşedintele UE şi familia sa au plecat în concediu cu maşina de...

Preşedintele UE şi familia sa au plecat în concediu cu maşina de serviciu

Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a folosit maşini oficiale ale UE pentru a pleca în vacanţă de la Bruxelles la Paris, împreună cu nouă membri ai familiei, relatează EUObserver, citat de Newsin.

În timpul vacanţei de vară din august, fostul premier belgian a folosit maşini de serviciu de la UE pentru a pleca împreună cu soţia, copiii şi nepoţii de la Bruxelles spre aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi înapoi, susţin surse din instituţie.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui UE, Dirk De Backer, a confirmat, pentru EuObserver, că această călătorie a avut loc. “Preşedintele şi familia sa au mers în vacanţă via Paris. Transportul până acolo a fost făcut cu maşini securizate”, a afirmat el.

De Backer a insistat, de asemenea, că folosirea maşinii oficiale este normală pentru un responsabil de rang înalt. “Dacă preşedintele merge în concediu, aceasta nu înseamnă că el nu mai este preşedintele (UE – n.r.). Este necesar acelaşi nivel de protecţie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Herman Van Rompuy. “Măsurile de protecţie se aplică tot anul”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui UE nu a precizat care au fost costurile călătoriei lui Rompuy de la Bruxelles la aeroportul Charles de Gaulle din Paris, dar a estimat că acestea s-ar ridica la 50 de euro. “Sunt aproximativ 500 de kilometri de la Bruxelles la Paris, ceea ce înseamnă 10 litri de benzină la 100 de kilometri. La un preţ de un euro pentru un litru de benzină, asta înseamnă 50 de euro”, a precizat Dirk De Backer.

Cu toate acestea, acest protocol de securitate ar putea provoca nedumerire la Bruxelles. Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu i s-ar permite niciodată să folosească maşina oficială pentru deplasările în concediu, a menţionat un oficial european. “Sunt reguli stricte pentru comisarii care pleacă împreună cu şoferii în misiuni în afara Belgiei şi în ceea ce priveşte folosirea maşinilor în scop personal. Folosirea şoferilor şi a maşinilor pentru deplasări cu familia nu este persmisă”, a adăugat oficialul.

De asemenea, nici preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, nu îi este permis să folosească maşina de serviciu pentru astfel de activităţi. “Maşinile oficiale pot fi folosite doar în scop de serviciu”, a menţionat un purtător de cuvânt al Parlamentului European.

Cele mai citite

Un băiat de 19 ani a intrat peste o femeie de 30 de ani şi fiica ei şi a încercat să violeze fata de...

Un incident șocant a avut loc în comuna Izvoare din județul Dolj, unde un tânăr în vârstă de 19 ani a fost reținut și...

Un influencer din Dubai a fost amendat cu 1.800 de euro

Autoritățile au prins o femeie că a navigat cu o barcă pneumatică pe un țărm interzis după ce a postat chiar ea videoclipuri despre...

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă