28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialPremierul Ungariei Ð "optimist ponderat" fata de proiectul de la Rosia Montana

Premierul Ungariei Ð “optimist ponderat” fata de proiectul de la Rosia Montana

Proiectul Rosia Montana ridica multe semne de intrebare pentru autoritatile de la Budapesta, care considera ca nu s-a tinut cont de toate conditiile necesare autorizarii si mentin “un optimism ponderat” fata de aceasta investitie – a declarat, joi, premierul ungar Ferenc Gyurcsany. “Suntem coplesiti de griji pentru ca mai sunt o multime de intrebari deschise, fara raspuns, privind tehnologia utilizata si evitarea pagubelor. Nu stim daca s-a tinut cont de toate conditiile necesare autorizarii. Raspunsul Ungariei este ca nu”, a spus oficialul. Gyurcsany a aratat ca cele doua tari coopereaza “in mare masura” pe acest proiect, relatia de colaborare fiind una corecta.
Premierul ungar a fost asigurat, insa, de catre prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu ca proiectul de la Rosia Montana (judetul Alba) va respecta toate normele europene si internationale in materie de protectie a mediului, in cazul in care va obtine avizul necesar pentru a fi realizat. El a spus ca acest proiect reprezinta o preocupare in primul rand pentru autoritatile romane, motiv pentru care a si fost lansat in dezbatere publica, inclusiv prin consultarea autoritatilor ungare.
“Va asigur ca exista din partea noastra o foarte mare deschidere si transparenta si, prin actiunile pe care le intreprindem dorim sa indepartam temerile autoritatilor ungare referitoare la acest proiect”, a afirmat Tariceanu. El a adaugat ca nu a fost luata o decizie privind acest proiect, deoarece studiile aferente avizului care trebuie obtinut nu au fost inca finalizate.
Membrii Guvernului Romaniei si ai Executivului Ungariei s-au reunit, joi, la Budapesta, intr-o sedinta comuna co-prezidata de premierii Calin Popescu-Tariceanu si Ferenc Gyurcsany. In cadrul sedintei, ministrul Mediului din tara noastra, Sulfina Barbu, a prezentat o informare asupra stadiului procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana.
In urma discutiilor s-a stabilit ca decizia de emitere sau de respingere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana sa fie luata dupa analiza impactului asupra mediului. Analiza va fi efectuata de un colectiv tehnic format din reprezentanti ai autoritatilor publice centrale cu responsabilitati in domeniul protectiei mediului.
Observatiile si comentariile publicului roman si ale Ministerului Mediului si Apelor din Ungaria vor fi transmise companiei “Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC), care va trebui sa formuleze raspunsuri intr-o anexa la raportul de evaluare a impactului asupra mediului. Compania mixta, romano-canadiana, intentioneaza sa deschida o mina de exploatare a aurului, care ar putea fi cea mai mare din Europa.
In exploatare va fi folosita cianura, care ar putea pune in pericol apele din estul Ungariei, pentru ca in acestea se varsa si apele ce trec prin zona viitoarei mine. In tara vecina au avut loc, in luna august, doua dezbateri publice pe marginea proiectului minier de la Rosia Montana.
Compania “Gabriel Resources”, titlularul proiectului minier de la Rosia Montana, detine 80 la suta din “Rosia Montana Gold Corporation”, care opereaza proiectul, restul titlurilor fiind detinute de compania de stat “Minvest” Deva.

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă