29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialPremierul Ianukovici, la Strasbourg

Premierul Ianukovici, la Strasbourg

Ucraina nu are motive pentru a organiza alegeri legislative anticipate si nu putem accepta convocarea acestora de catre presedinte din motive personale, a declarat premierul Viktor Ianukovici astazi, in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

"Nu ne temem de alegeri, suntem siguri ca le vom castiga (…), dar nu vrem sa pierdem un timp pretios pentru reforme", a subliniat Ianukovici.

El si-a exprimat speranta ca negocierile in curs cu presedintele Viktor Iuscenko vor conduce la gasirea rapida a unei solutii la actuala criza, chiar inainte de decizia Curtii Constitutionale, care a inceput astazi dezbaterile asupra constitutionalitatii decretului prezidential de dizolvare a Radei Supreme (parlamentul tarii).

Daca nu vom ajunge la o astfel de solutie, iar judecatorii vor decide ca decretul respecta cadrul constitutional, atunci ne vom conforma, a mai spus Ianukovici, avertizand ca, in caz contrar, presedintele trebuie sa suporte consecintele.

"Pentru Ucraina, alegerea este intre a fi sau nu un stat de drept", a adaugat premierul.

El a salutat faptul ca, in pofida divergentelor si tensiunilor actuale, toate partile implicate au dat dovada de retinere, si a exclus orice recurgere la forta.

In discursul sau, Viktor Ianukovici a precizat ca actuala criza politica isi are originile in rezultatele scrutinului prezidential din 2004. In urma acestuia, presedintele Iuscenko a avut la dispozitie toate parghiile puterii, dar nu a putut asigura o coerenta intre actiunile presedintelui, guvernului si parlamentului, a explicat premierul.

Dupa alegerile parlamentare din 2006, procesul de reformare a Constitutiei si trecere de la un sistem prezidential la unul parlamentar nu l-a privat totusi pe seful statului de atributii importante, a precizat el.

Pe de alta parte, primul ministru s-a angajat in fata deputatilor APCE ca guvernul de la Kiev va continua eforturile de democratizare a Ucrainei si de indeplinire a cerintelor Consiliului Europei, in special in materie de reformare a Justitiei, un proiect al unui nou cod penal urmand a fi finalizat in acest an.

De asemenea, guvernul va introduce un pachet de legi care vizeaza lupta impotriva coruptiei, a afirmat seful executivului ucrainean.

Prezenta premierului Viktor Ianukovici la APCE a precedat dezbaterea de urgenta a situatiei institutiilor democratice din Ucraina, programata sa aiba loc joi, in plenul Adunarii de la Strasbourg.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă