22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialPregatirea vacanţei ne face fericiţi timp de 8 săptămâni

Pregatirea vacanţei ne face fericiţi timp de 8 săptămâni

Vacanţa ne oferă şansa de a lua o pauză de la muncă, de a vedea  lumea şi de a ne bucura de timp alături de cei dragi. Dar ne face oare mai fericiţi? Oamenii de ştiinţă olandezi au evaluat efectele pe care concediile le au  asupra fericirii. Ei au măsurat nivelul de satisfacţie la 1530 de adulţi,  dintre care 974 şi-au luat o vacanţă în cele 32 de săptămâni ale studiului,  potrivit ziarului The New York Times.
 
Analiza a măsurat diferenţele între cei care îşi luaseră vacanţă şi cei  care nu o făcuseră, inclusiv nivelul veniturilor, al educaţiei şi al  stresului. Cercetarea, publicată în raportul “Studii aplicate despre  calitatea vieţii”, arată că cel mai mare grad de fericire apare în  momentul în care este planificată perioada de odihnă. Efectul anticipării  vacanţei menţine fericirea timp de opt săptămâni. 
 
După concediu, starea de mulţumire a celor mai mulţi oameni scade rapid la  nivelul de bază. Gradul de stres sau relaxare trăit în timpul călătoriei pare să influenţeze fericirea post-vacanţă. Cu alte cuvinte, indivizii care au caracterizat perioada liberă ca fiind “neutră” sau chiar  “stresantă” nu au înregistrat fericire post-vacanţă.
 
Într-un mod surprinzător, nici chiar oamenii care au descris concediul ca  fiind “relaxant” nu au înregistrat un nivel mai mare de fericire după  călătorie. “Nu au fost mai fericiţi decât cei care nu fuseseră în  vacanţă”, a spus liderul cercetării, Jeroen Nawijn, lector în cercetarea  turismului la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Breda, Olanda.
 
Singurii excursionişti care au înregistrat o creştere a nivelului fericirii  după călătorie au fost cei care au spus că s-au simţit “foarte  relaxaţi”. În cazul acestor persoane, această stare de satisfacţie
suplimentară a durat doar două săptămâni, după care a revenit la nivelul  normal. 

“Vacanţele chiar fac oamenii fericiţi. Dar am descoperit că cei care îşi anticipează vacanţa arată creşteri semnificative ale fericirii. În schimb, după călătorie de-abia se văd efectele”, a spus Nawijn. 
Un motiv pentru care vacanţele nu menţin fericirea după călătorie este stresul întoarcerii la locul de muncă . “Oamenii încep din nou să muncească. Trebuie să recupereze. De obicei au un volum foarte mare de muncă atunci când se întorc din concediu”, a explicat cercetătorul olandez. O altă variantă este aceea că, pentru unii călători, vacanţa în sine poate fi stresantă. “Lucrurile neplăcute care apar cel mai des în vacanţă şi pe care subiecţii le-au menţionat au fost certurile cu partenerii sau bolile ivite”.
 
Cercetarea nu a găsit nici o legătură între durata vacanţei şi nivelul general al fericirii. Din moment ce mare parte din starea de bine vine din plănuirea unui vacanţe şi anticiparea ei, studiul sugerează că oamenii ar fi mai fericiţi dacă ar beneficia de mai multe vacanţe mici, decât o singură vacanţă mai mare. 

“Practic, cel mai fericit eşti când îţi planifici vacanţa. Ce poţi să faci ca să fii mai fericit este să îţi iei mai multe vacanţe într-un an. Dacă ai două săptămâni libere, poţi să le împarţi şi să te bucuri de două vacanţe a câte o săptămână fiecare. Poţi mări anticiparea vorbind despre planurile tale cu prietenii sau discutând despre ele online”, a spus Nawijn. 

Cele mai citite

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...

UNICEF, concluzii îngrijorătoare cu privire la copiii din România. 41,5% dintre aceștia, în risc de sărăcie şi excluziune socială

UNICEF a pregătit o serie de activități distractive și educative pentru copii și părinți, oferindu-le oportunitatea să se bucure împreună și să învețe lucruri...

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă