32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialPredoiu vrea o lege pentru răspunderea disciplinară a magistraţilor

Predoiu vrea o lege pentru răspunderea disciplinară a magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi că instituţia pe care o conduce va propune guvernului un proiect de lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor şi consolidarea Inspecţiei Judiciare, potrivit Agerpres.

Noul proiect va aduce modificări în sensul Inspecţiei Judiciare care va funcţiona în continuare pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar va avea personalitate juridică şi va fi ordonator principal de credit.

De asemenea, va extinde titularii acţiunii disciplinare cum ar fi ministrul justiţiei şi procurorul general al României.

Totodată, proiectul va avea în vedere sfera abaterilor disciplinare.

Titularii acţiunii disciplinare vor fi: în cazul disciplinare a judecătorilor – inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, preşedintele ÎCCJ şi ministrul justiţiei. În cazul răspunderii disciplinare a procurorilor – inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, procurorul general al PÎCCJ şi ministrul justiţie.

“Doresc să insist asupra faptului că extinderea titularului acţiunii disciplinare reprezintă o soluţie echilibrată având în vedere necesitatea întăririi disciplinei profesionale. De asemenea, subliniez faptul că în statele europene ministrul justiţiei este titular al acţiunii disciplinare, calitate partajată sau nu, în funcţie de sistemul adoptat de fiecare stat. Soluţia din legea noastră din 2004 în care ministrul justiţiei nu este titular al acţiunii disciplinare este o particularitate în Europa şi a reprezentat o soluţie greşită care şi-a produs efectele nedorite în ultimii ani în special”, a afirmat Predoiu.

Altă modificare ar fi ca lucrările cu care este sesizată Inspecţia Judiciară să fie repartizate aleatoriu iar procedurile urmând a fi simplificate.

În proiect se va modifica sistemul de sancţiuni disciplinare şi alte noutăţi tehnice care vor fi prezentate şi discutate în cadrul dezbaterilor publice.

Sursa de inspiraţie a proiectului a fost legea spaniolă având în vedere că CSM a derulat un program cu experţi spanioli care s-a concretizat într-o serie de propuneri.

Ministrul a adăugat că proiectul este în stadiul de finalizare şi corectură şi va fi pus în dezbatere publică cel târziu în 14 iunie. El a mulţumit CSM, asociaţiilor profesionale şi a magistraţilor care au trimis materiale şi sugestii dar şi senatorului Iulian Urban care a sprijinit instituţional iniţiativa MJ.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu rachete americane

Rusia pregătește a doua fază a ofensivei împotriva Ucrainei pe direcția Harkov și adună mari unități militare în zonă, a declarat comandantul Forțelor Ucrainene,...

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă