13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPovestea unui rom din Ţăndărei, condamnat în Anglia pentru că şi-a trimis...

Povestea unui rom din Ţăndărei, condamnat în Anglia pentru că şi-a trimis fiica la cerşit

Un român de etnie romă, Iuri Stanciu, s-a întors în România, după executarea unei pedepse de doi ani de închisoare în Marea Britanie pentru că şi-a trimis propria fiică, Eva, în vârstă de 13 ani, la cerşit în această ţară, relatează luni publicaţia Daily Mail, monitorizată de Realitatea.net.

 

La procesul său de la tribunalul Reading Crown, juraţii au decis că Iuri, în vârstă de 45 de ani, a permis ca fiica sa să fie exploatată, privată de hrană şi forţată să cerşească pe stradă iarna, în haine prea subţiri pentru temperaturile extrem de scăzute, timp de zece ore pe zi. El a fost condamnat în octombrie 2008 la patru ani de închisoare, pedeapsa reducându-i-se la jumătate pentru bună purtare.

Vasile Busuioc, vărul în vârstă de 22 de ani care a transportat-o pe Eva cu avionul de la Bucureşti, a fost şi el găsit vinovat de trafic de persoane. Ceilalţi doi veri ai lui Iuri, Marin Vasile, în vârstă de 34 de ani şi Stoica, în vârstă de 36 de ani, au fost condamnaţi pentru că au exploatat-o pe Eva, conducând-o prin oraşele din împrejurimile oraşului Slough.

În decembrie 2007, Eva a fost trimisă la cerşit pe Camp Road din oraşul Farnborough, cărând mereu după ea un teanc de reviste Big Issue, deşi acestea erau vechi. După cinci săptămâni, în ianuarie 2008, după o uriaşă operaţiune a poliţiei din Slough, care a vizat căutarea copiilor români victime ale traficului de persoane, Eva a fost salvată şi plasată în grija asistenţilor sociali britanici.

După ispăşirea pedepsei, Iuri a fost expulzat din Marea Britanie în februarie, la bordul unui avion, cu un bilet plătit de statul britanic. Eva îl aştepta în România, împreună cu restul familiei. Ea fusese de asemenea adusă din Marea Britanie în decembrie 2008, la două luni după ce tatăl său şi-a început executarea pedepsei.

Lucica, mama Evei, a afirmat în permanenţă că fata nu a fost exploatată, susţinând doar că au trimis-o în vacanţă pentru patru luni la rude în Marea Britanie. “Am 12 copii şi mai pot avea mulţi pe viitor. Dacă aş vrea o avere, i-aş duce pe toţi în Marea Britanie şi aş spune că nu am unde locui. Aş obţine ajutoare sociale de mii de lire sterline pe an şi o casă mare de la Guvernul vostru”.

“Cu o astfel de viziune cinică asupra bunăvoinţei Marii Britanii faţă de cetăţenii străini şomeri, rămâne de văzut dacă ea îşi va pune în aplicare promisiunea”, comentează, în final, Daily Mail.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...
Ultima oră
Pe aceeași temă