21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPing-pong verbal între Atena şi Berlin

Ping-pong verbal între Atena şi Berlin

Preşedintele grec, Carolos Papoulias l-a acuzat pe ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, că a insultat Grecia şi a făcut aluzii la falimentul ei. Vizibil indignat, şeful statului, în vârstă de 82 de ani, fost membru al rezistenţei contra ocupantului nazist în cel de-al doilea război mondial, a criticat, într-un discurs pronunţat la Ministerul Apărării, atacurile lansate contra ţării sale de Olanda şi Finlanda.

„Cine este dl Schauble pentru a insulta Grecia? Cine sunt olandezii? Cine sunt finlandezii? Este un fapt rar ca şeful statului să se amestece în controverse internaţionale, de obicei rămânând în afara dezbaterilor politice de zi cu zi. Săptămâna trecută, manifestanţii eleni au ars un drapel german şi ziarele au difuzat fotografii retuşate în care cancelarul Angela Merkel apare în uniformă nazistă.

Schäuble a adresat o serie de critici contra Greciei în ultimele zile. „Nu mai putem alimenta la infinit o fântână fără fund”, a declarat la radio SWR2, exprimând ceea ce se murmură la Bruxelles. După ce a comparat Grecia cu o fântână financiară fără fund, a declarat că zona euro este mai bine pregătită astăzi pentru a face faţă unui faliment grec. Oficialul german a estimat că zona euro va face tot posibilul pentru a evita falimentul Greciei, care se va produce în mod anarhic dacă Atena nu va obţine un nou plan de salvare de la UE şi FMI înainte de scadenţa din martie. Papoulias a amintit că europenii au luptat împreună în trecut şi trebuie să continue să o facă şi în prezent, când Grecia traversează o criză financiară profundă.

„Am fost întotdeauna mândri să apărăm nu numai libertatea noastră ci, şi pe cea a Europei.”

Divizări

Vremea unităţii zonei euro faţă de problemele Greciei este depăşită, după cum arată declaraţii oficiale din ultimele zile şi, cu cât trece timpul, Eurogrupul se divizează. Echilibrul este pe cale să se schimbe în favoarea partizanilor liniei dure deşi „porumbeii” nu lasă garda jos. Consecinţele unui faliment vor fi devastatoare, avertizează comisarul european Ollie Rehn.

Divizarea deschide porţile tuturor scenariilor, inclusiv a celor mai pesimiste. Miniştrii de Finanţe din zona euro se reunesc luni la Bruxelles şi vor încerca să ajungă la un acord de principiu privind planul de susţinere a Greciei compus dintr-un ajutor public de 130 miliarde euro şi o ştergere parţială a datoriei elene deţinute de creditorii privaţi (100 miliarde euro). În caz contrar, Grecia, care va trebui să ramburseze 14 miliarde euro până la 20 martie, riscă să intre în faliment.

La Atena, clasa politică reali­zează pericolul unei izolări şi a accelerat manevrele asigurând că exigenţele zonei euro vor fi îndeplinite. Grecia poartă negocieri dure cu creditorii ei privaţi şi publici dar, potrivit şefului Eurogrup, Jean-Claude Juncker, încrederea se risipeşte. Germania şi Finlanda s-au alăturat taberei celor care nu mai cred în capacitatea Atenei de a se ridica, iar ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble afirmă că zona euro „este mai bine pregătită decât acum doi ani” pentru un faliment al Greciei.

„Negocierile sunt pe lamă de cuţit”, arată Evangelos Venizelos, ministrul elen de Finanţe care mai subliniază: „Ne confruntăm cu o situaţie specială, ni se pun mereu noi condiţii şi asta din cauză că sunt puteri în Europa care se joacă cu focul şi cred că decizia din octombrie privind un nou credit ar putea să nu fie aplicată şi care vor eventual Grecia în afara zonei euro”. Luxemburgul a lăsat de înţeles că Grecia ar putea fi exclusă dacă nu îşi ţine promisiunile de reforme şi de reducere a deficitului.

Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă