28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialPICCJ: Vîntu, Luca, Ţurcan au profitat de condiţia modestă a angajaţilor Petromservice

PICCJ: Vîntu, Luca, Ţurcan au profitat de condiţia modestă a angajaţilor Petromservice

Procurorii instanţei supreme susţine că Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi ceilalţi inculpaţi din cazul Petromservice au profitat de faptul că o mare parte din angajaţi aveau o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, potrivit Mediafax.

Citeşte şi:
Sorin Ovidiu Vîntu, la Parchetul General: De câte dovezi mai aveţi nevoie să vă convingeţi că este o instituţie coordonată de SRI şi Băsescu?

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) arată în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe oamenii de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, alături de alte persoane, că “faptele reţinute în sarcina inculpaţilor prezintă un pericol social deosebit şi justifică aplicarea unor pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege”.

În acest sens, arată anchetatorii, trebuie avută în vedere valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs, care a contribuit la intrarea Petromservice în stare de insolvenţă.

Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, 8.351 de persoane aveau creanţe provenite din raporturi de muncă, iar datoriile bugetare erau de aproximativ o sută de milioane de euro, ceea ce conturează un grad de pericol ridicat, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare.

De asemenea, numărul foarte mare al persoanelor afectate prin faptele inculpaţilor, celor peste 8.000 de creditori adăugându-se aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom şi 7.000 de acţionari persoane fizice, ale căror participaţii în societate au în prezent o valoare neglijabilă.

“Inculpaţii au profitat de faptul că o mare parte din aceste persoane aveau o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, astfel încât nu îşi puteau exercita drepturile la timp şi în deplină cunoştinţă de cauză, aspecte care contribuie la gravitatea faptelor şi denotă lipsa de scrupule a autorilor faptelor”, explică procurorii PICCJ.

Modul în care Luca a transferat în patrimoniul propriu şi al persoanelor apropiate bunuri cuvenite salariaţilor pe care îi reprezenta în calitate de lider sindical reprezintă o vătămare de o gravitate deosebită adusă valorilor sociale protejate de lege, mai notează PICCJ.

Totodată, Parchetul arată că “această conduită este reprezentativă pentru o serie de fapte comise pe scară largă în ultimii ani, prin care întregi categorii socio-profesionale au fost spoliate în mod sistematic tocmai de cei care ar fi trebuit să le protejeze interesele”.

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Cele mai citite

Curse speciale pentru fanii naționalei României oferite de TAROM, pentru partida cu Slovacia

Compania aeriană TAROM a anunțat introducerea a două curse speciale dedicate suporterilor români care doresc să participe la meciul dintre România și Slovacia, programat...

Israelul lovește Gaza, ucigând zeci de persoane

Forțele israeliene au bombardat Rafah, în sudul Gazei, precum și alte zone din enclavă, ucigând cel puțin 45 de palestinieni, în timp ce trupele...

5 arestări pentru exploatarea sexuală a refugiaților ucraineni în Spania

Presupușii traficanți de persoane au atras victimele cu aranjamente de obținere a statutului de refugiat și promisiuni false de locuri de muncă. Europol a sprijinit...
Ultima oră
Pe aceeași temă