36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternațional5 arestări pentru exploatarea sexuală a refugiaților ucraineni în Spania

5 arestări pentru exploatarea sexuală a refugiaților ucraineni în Spania

Presupușii traficanți de persoane au atras victimele cu aranjamente de obținere a statutului de refugiat și promisiuni false de locuri de muncă.

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea unui grup criminal implicat în traficul de persoane pentru exploatare sexuală. Suspecții au atras victimele ucrainene cu promisiuni de obținere a vizelor de refugiat, sprijin financiar și locuri de muncă.

Ziua de acțiune din 24 mai 2024, în Almería, a dus la:

  • 5 arestări, inclusiv presupusul lider (1 național spaniol, 2 naționali ruși și 2 naționali ucraineni)
  • 14 victime identificate
  • 5 locații percheziționate
  • Confiscări, inclusiv două vehicule de lux, numerar, echipamente electronice, contracte de muncă pentru locuri de muncă în sectorul serviciilor și alte documente legate de clubul unde victimele erau exploatate

Grupul criminal, activ din 2020, își recruta victimele online, în principal prin platforme de socializare, prezentându-se ca manageri într-o agenție de recrutare. Victimele erau atrase cu oferte de locuri de muncă pentru gazde și roluri în front-office. Presupușii traficanți au exploatat apoi femeile, în principal ucrainene, dar și belaruse, într-un club de prostituție din El Ejido (Almería), Spania.

Victimele erau vizate în funcție de naționalitatea lor și aduse în Spania cu vize turistice, cu promisiuni de muncă legitimă în industria de divertisment și turism. Odată ajunse în Spania, li s-a spus să solicite protecție temporară din cauza războiului din Ucraina. În urma acestui proces, victimelor li s-a acordat rezidența în Spania. Tinerelor femei li s-au promis beneficii de autorizare pentru muncă care vin cu această protecție.

Cu toate acestea, ele au fost înșelate de suspecți. Victimele nu au primit niciun contract de muncă și au fost apoi exploatate prin activități de prostituție. Grupul criminal a generat venituri ilegale masive prin exploatarea unui număr mare de femei. Victimele erau cazate în trei locuințe furnizate de aceeași persoană care gestiona clubul de noapte. Prin izolarea victimelor de restul societății, traficanții au încercat să minimizeze riscurile de detectare de către poliție sau de evadare a femeilor, permițându-le să le rețină, controleze și exploateze pe deplin.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit suport analitic continuu pentru investigație. În ziua acțiunii, Europol a desfășurat un expert în domeniu pentru a verifica informațiile operaționale în timp real și pentru a oferi anchetatorilor posibile piste și suport tehnic.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă