27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPeugeot, criticată de un grup de acţionari pentru afacerea Dongfeng

Peugeot, criticată de un grup de acţionari pentru afacerea Dongfeng

Un grup minoritar de acţionari ai PSA critică într-o scrisoare deschisă, planul de salvare a companiei prin atragerea chinezilor de la Dongfeng şi a statului francez, ca investitori şi viitori acţionari. Scrisoarea a fost trimisă preşedintelui Thierry Peugeot, potrivit Les Echos.

Grupul de acţionari, cunoscut sub numele A.D.A.M., nu este de acord cu propunerea ca statul francez şi Dongfeng să investească 3 miliarde euro, infuzie de capital în urma căreia cele două părţi ar urma să deţină fiecare câte 14% din companie.

ADAM critică faptul că o astfel de afacere ar putea fi de rău augur pe viitor, în condiţiile în care încheierea de alianţe cu alţi producători auto ar fi mult mai dificilă. Implicarea statului ar putea alunga alţi producători auto interesaţi să colaboreze cu PSA, consideră acţionarii. De altfel prezenţa chinezilor este unul dintre motivele pentru care gigantul american General Motors (GM) s-a retras din alianţă cu PSA, vânzând, chiar în pierdere, cele 7 procente deţinute în compania franceză.

Alianţa PSA – Dongfeng nu este nici pe placul preşedintelui Thierry Peugeot, care alertat consorţiul FFP, prin care familia Peugeot controlează toate afacerile sale, că ar putea pierde controlul asupra compniei producătoare de maşini. În prezent familia Peugeot deţine 25% din companie prin care are 38% din drepturile de vot, ceea ce o face acţionar majoritar. Un cuvânt important îl va avea de spus Robert Peugeot, vărul lui Thierry, capul familiei şi al afacerilor acesteia (FFP).

Grupul PSA este unul dintre producătorii auto europeni cel mai rău afectaţi de criza economică, pe fondul vânzărilor auto care s-au prăbuşit în ultimii ani în Europa. Compania a pierdut în ultimii doi ani circa 4 miliarde euro, iar un prim semn de revenire a fost dat când GM a preluat 7% din companie, în schimbul unui miliard de euro. 

Cele mai citite

Victor Ponta despre candidatura lui Ciolacu la președinție: Vor să-i rupă gâtul!

Victor Ponta, fost președinte al PSD și actual consilier al șefului PSD, îl avertizează pe Marcel Ciolacu că liderii PSD care îi cer să...

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...

Noul președinte slovac Peter Pellegrini promite că va reuni țara

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei, promiţând că va reuni ţara, care este puternic divizată din punct de...
Ultima oră
Pe aceeași temă