-0.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialSUA va oferi sprijin Ucrainei. Ce discuție au purtat Petro Poroşenko şi...

SUA va oferi sprijin Ucrainei. Ce discuție au purtat Petro Poroşenko şi Joe Biden

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi vicepreşedintele american Joe Biden au avut o discuţie telefonică, vineri, în cadrul căreia au vorbit despre consolidarea capacităţii de apărare a Ucrainei şi posibilitatea suplimentării ajutorului microfinanciar, informează Mediafax.

Poroşenko şi Biden “au discutat despre susţinerea, de către Statele Unite, a consolidării capacităţii de apărare a Ucrainei”, a anunţat Administraţia Prezidenţială Ucraineană într-un comunicat publicat vineri seara.

“Preşedintele (ucrainean) şi vicepreşedintele (american) au discutat, de asemenea, despre posibilitatea suplimentării ajutorului microfinanciar oferit Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

În plus, Petro Poroşenko i-a dat asigurări lui Joe Biden în legătură cu “ireversibilitatea cursului de reforme în Ucraina şi luptei împotriva corupţiei”.

Economia Ucrainei, care trece prin cea mai gravă criză de la obţinerea independenţei în 1991, era la începutul anilor 2000 printre cele mai dinamice din regiune, dar ulterior a fost afectată de criza financiară mondială din 2008 şi de conflictul separatist din estul ţării, izbucnit în aprilie 2014 după înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia.

Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în februarie, ca rezultat al protestelor proeuropene, eveniment urmat la scurt timp de anexarea Crimeei de către Rusia şi revolta armată a proruşilor din estul Ucrainei, soldată cu peste 6.400 de morţi. Conflictul a paralizat mare parte din industria naţională, concentrată în regiune.

Citește și: OSCE: Rebelii din estul Ucrainei folosesc copii înarmaţi la baraje rutiere

 

Cele mai citite
00:01:19

SUA îl acuză pe fostul ambasador în Bolivia, Victor Manuel Rocha, de spionaj pentru Cuba

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat luni (4 decembrie) că Statele Unite(SUA) au acuzat un fost ambasador în Bolivia, Victor Manuel Rocha,...
00:00:52

VIDEO. John Kerry numește cărbunele ca fiind “cel mai murdar combustibil din lume”

Însărcinatul special al președintelui Biden pentru climă, John Kerry, a subliniat duminică (3 decembrie) importanța de a nu mai permite "centrale electrice pe cărbune...

ChatGPT prezice cât de departe va ajunge naționala României la EURO 2024

ChatGPT face câteva precizări în legătură cu naționala României la EURO 2024. Softul de inteligență artificială a fost întrebat cât de departe crede că...
Ultima oră
Pe aceeași temă