2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialPescarii aşteaptă viitura toxică din Ungaria dând la peşte

Pescarii aşteaptă viitura toxică din Ungaria dând la peşte

Deşi autorităţile sunt în alertă din cauza nămolului roşu de pe Dunăre, pescarii de la Baziaş nu primiseră ieri nici o avertizare.

Vârful undei de poluare de pe Dunăre, cauzată de deversarea deşeurilor din Ungaria, ar putea ajunge astăzi sau mâine la Baziaş, în judeţul Caraş-Severin. Substanţele toxice îşi făcuseră ieri drum până la intrare în Serbia, potrivit „Apelor Române” Mehedinţi. La Baziaş, punctul de intrare a fluviului în România, spe­cialiştii fac măsurători din trei în trei ore.

„Deocamdată, valoarea pH-ului este de 8,5 la sută, ceea ce înseamnă că se încadrează în limitele normale. De altfel, poluarea ar putea să nu se resimtă la noi, având în vedere că debitul Dunării este, în Caraş-Severin, de peste 6.000 m.c./s, de trei ori mai mare decât în Ungaria, unde e de circa 2.000 de m.c./s, ceea ce duce la o diluţie a acesteia”, ne-a declarat directorul adjunct la Societatea de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, Willy Szabo.

De cealaltă parte, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului, Dragoş Luca , ne-a spus că ,,problema principală nu o reprezintă pH-ul, adică alcalinitatea apei, cât metalele grele”. „La momentul de faţă nu se ştie dacă în Dunăre au ajuns metale grele, dar, dacă ele există, se vor lua măsurile care se impun, res­pectiv, populaţia va fi alertată, au precizat autorităţile”, a asigurat Luca. Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” au început, de ieri,  să facă analize la indicatorii fizico-chimici generali şi metale grele, potrivit unui comunicat al instituţiei. Rezultatele vor veni în următoarele zile.

Autorităţile sunt în alertă, pescarii n-au habar de pericol

La rândul său, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin spune că a luat o serie de măsuri pentru limitarea efectelor deversării poluanţilor de la fabrica de aluminiu din Ungaria. ,,S-a decis supravegherea efectivelor de animale domestice care au acces la Dunăre, precum şi a faunei din zonă de către medicii veterinari. De asemenea, au fost anunţate primăriile din localităţile de pe malul Dunării ca, în perioada în care reziduurile toxice vor ajunge în Caraş-Severin, să interzică accesul animalelor la Dunăre. În cazul în care vor fi descoperite animale moarte, trebuie anunţaţi medicii veterinari, care vor recolta probe şi le vor trimite la laborator pentru a fi analizate”, ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, Ioan Brebu.

Şi şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Mehedinţi, Sorin Jianu, a dat asigurări că medicii veterinari înştiinţează populaţia cu privire la riscul pescuitului. Însă, în vreme ce autorităţile spun că sunt în alertă, pescarii îşi văd liniştiţi de treabă. „Nu ne-a avertizat nimeni de nimic”, ne-a declarat ieri Emil Meliceanu, un pescar aflat pe malul Dunării la Baziaş. Pe 4 octombrie, în jur de 700.000 de metri cubi de noroi roşu s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, Ungaria, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul a două râuri din amonte de Dunăre. Ieri, oficialităţile ungare se temeau de o nouă fisură în dig şi au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar, din apropierea uzinei. 

Cele mai citite

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă