22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPe când un Steve Jobs român?

Pe când un Steve Jobs român?

Următorul Steve Jobs va fi tot american? Va fi chinez? Va fi indian? Sau poate nu va mai exista un alt Steve Jobs.

Dar un Steve Jobs român? Ce s-ar fi întâmplat dacă Steve Jobs s-ar fi născut în România? Există un Steve Jobs în România? Ce face el acum? Dar în viitor ce ar face un Steve Jobs în România?

Ce vis frumos! Un băiat, abandonat de mama biologică în spitalul unde l-a născut, ajunge din centrul de plasament la asistenta maternală. Sau tot un băiat… găsit la gunoi – „o minune că băbăluşul mai tră-ia încă” spusese cu toată convingerea ei prezentatoarea TV, aceea care zice băbăluşul, fămeia şi mădicul, la „Ştirile de la ora 5″. Plus un garaj. Rezultă miliarde şi miliarde, că numai firma Apple este evaluată la 350 miliarde dolari. Iar băiatul ăsta e dus bine, lucrează pentru un salariu de 1 dolar pe an! Şi nici pensie nu cere că, la 55 de ani gata, a dat colţul. Vă daţi seama ce chilipir?! Ca să nu mai vorbim de imaginea României în lume… Ce mai? Ne-ar pune şi nouă Dumnezeu mâna în cap. Dar de unde să-l iei? Că tot îi întrebăm noi pe tinerii-noştri-plecaţi-la-studii-în-străinătate: „Bă, ce vă învaţă ăia la Oxford?” sau „Da’ tu ce-ai învăţat acolo, la Harvard, bre?”, însă fără nici un rezultat, pentru că Jobs nici măcar facultate nu avea… Măcar şapte-opt Steve Jobs români să găsim şi ne-am scos, nu?

Pe fondul neliniştilor provocate de criză, discuţiile despre următorul Steve Jobs vizează, de fapt, viitorul progresului teh-nologic şi al succesului în domeniu. Tăierile bugetare, recesiunea care ameninţă mereu şi un sentiment al declinului spiritului inovator alimentează pesimismul filozofic şi nu puţini intelectuali care s-au ocupat de acest subiect cred că un alt Steve Jobs nu va mai exista şi că dispariţia acestuia marchează sfârşitul viitorului. Pe de altă parte însă, concurenţa în domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice se menţine acerbă în plan mondial. Statele Unite deţin în continuare primul loc, dar ţările emergente vin tare din urmă, în special China.

S-a constatat că succesul de tip Silicon Valley este condiţionat de coincidenţa pe o anumită arie geografică a trei factori favorizanţi: 1. materie cenuşie; 2. capital; 3. industrie.

În 2009, Statele Unite au investit 400 miliarde dolari în cercetare, pe locul al doilea plasându-se China, cu 154 miliarde. Totuşi, China este deficitară la două capitole esenţiale: libertate şi bogăţie socială. Inovaţia este o cultură, o filozofie a libertăţii. Libera competiţie a valorilor, libera circulaţie a ideilor şi libera confruntare a punctelor de vedere opuse sunt absolut necesare dezvoltării creativităţii. În SUA, bogăţia socială favorizează proliferarea micilor focare de inovaţie, de o extraordinară diversitate, între marile centre de cercetare de pe Coasta de Vest şi Coasta de Est. Oricât de sărac, Jobs a putut procura necesarul pentru primii doi paşi decisivi ai visului său de a schimba lumea: Apple 1 şi Apple 2. Garajul părinţilor săi a devenit unul din aceste mici focare de inovaţie, miracolul împlinit acolo de cei doi Steve (introvertitul Steve Wozniak şi extravertitul Steve Jobs) fiind eminamente american. Pe blogul său citat de Le Monde, profesorul universitar Jian Zongfu recunoaşte cu amărăciune că, dacă s-ar fi născut în China, Steve Jobs ajungea muncitor în banda de producţie sau… vagabond pe străzi.

Dar în România? Judecând după criteriile de mai sus, deocamdată nu are rost să îl căutăm pe viitorul Steve Jobs în România. Dar i-am putea găsi părinţii biologici printre români. Pentru că, dacă un „Steve Jobs” s-ar naşte în România, primul lucru pe care l-ar face ar fi – da, aţi ghicit! – să plece din ţară. Ajuns în SUA,  ar merge pe drumul normal al autoexilului, plătind preţul obişnuit al traumatizantei alegeri, adică va ajunge doar cam ce a ajuns şi tatăl biologic al lui Steve Jobs, sirianul Abdulfattah Jandali – profesor universitar. Abia fiul acestui profesor universitar va fi destul de american pentru ca la 20 de ani să ştie că vrea să schimbe lumea şi să aibă tupeul de a utiliza democraţia americană pentru a o face. Acest fiu va fi un viitor Steve Jobs. Va mai fi el român? Nu, dar va putea spune ca provine dintr-un tată biologic român, aşa cum Steve Jobs a avut un tată biologic de origine siriană.   Text Box:

 

Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard

Cele mai citite

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă