15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPacienţii din mai multe spitale siriene sunt torturaţi

Pacienţii din mai multe spitale siriene sunt torturaţi

Pacienţii din cel puţin patru spitale de stat din Siria sunt torturaţi sau supuşi la rele tratamente,inclusiv din partea personalului medical, într-o tentativă de a înăbuşi nemulţumirea populaţiei, afirmă Amnesty International într-un raport, precizând că mulţi civili răniţi preferă să nu se interneze, relatează NewsIn.

Spitalele vizate sunt cele din Baniyas, Homs şi Tell Kalakh.

Anterior, în timpul revoltelor, medicii s-au plâns de atacuri vizând spitalele.

Autorităţile siriene au negat, însă, acuzaţiile că ar tortura opozanţii.

Cercetătorul Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Cicilina Nasser, afirmă că autorităţile siriene par să le fi dat “forţelor de securitate mână liberă în spitale”. “În multe cazuri, personalul medical pare să fi luat parte la torturarea şi supunerea la rele tratamente a oamenilor pe care ar trebui să îi îngrijească”, a adăugat ea într-un comunicat.

“Ţinând cont de gravitatea şi de numărul rănilor suferite de oamenii din întreaga ţară, este îngrijorător faptul că mulţi consideră că este mai sigur să rişte să nu trateze răni importante, decât să meargă la instituţiile medicale adecvate”, a subliniat Nasser.

Organizaţia pentru drepturile omului a descoperit cazuri în care pacienţi au fost scoşi sin spitale. În luna septembrie, forţele de securitate ar fi intrat într-un spital din Homs, căutând un presupus lider militar al opoziţiei, se arată în raportul de 39 de pagini. Nereuşind să îl găsească, au arestat 18 răniţi, potrivit Amnesty. Un angajat al spitalului a declarat că a văzut cum cel puţin unui pacient inconştient i-a fost scos aparatul care îl ajuta să respire.

Un medic care lucrează la un spital privat din Homs a declarat pentru Amnesty că instituţia se află în faţa unei dileme în cazul pacienţilor care au nevoie de transfuzii de sânge, pentru că banca de sânge se află sub controlul Ministerului Apărării. “Ne aflăm în faţa unei dileme de fiecare dată când primim un pacient rănit de gloanţe şi care are nevoie de sânge: dacă trimitem o cerere la banca centrală de sânge, forţele de securitate află despre el şi riscă să fie arestat sau torturat şi chiar să moară în arest”, a explicat el.

Peste 3.000 de persoane, dintre care cel puţin 187 de copii, au fost ucişi în înăbuşirea revoltelor din martie până în prezent, a anunţat ONU.

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...
Ultima oră
Pe aceeași temă