15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialOprescu: Faptele semnalate de ministrul Kelemen, de natură penală; PMB oferă întregul...

Oprescu: Faptele semnalate de ministrul Kelemen, de natură penală; PMB oferă întregul suport

Primarul Sorin Oprescu afirmă că faptele semnalate de ministrul Kelemen Hunor privind actele de vandalism şi furturile din perimetrul Halei Matache sunt de natură penală, iar Primăria Municipiului Bucureşti îşi oferă întreg suportul, implicit un proiect de hotărâre de conservare a obiectivului, potrivit Mediafax.

Aparatul executiv al Primarului General duce la îndeplinire hotărârile aparatului legislativ, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii “Dublarea diametralei Nord – Sud Buzeşti – Berzei – Uranus” acest for legislativ a decis dezafectarea Halei Matache în vederea construirii arterei rutiere. “Ulterior, ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei Capitalei şi ai Ministerului Dezvoltarii, proiectul iniţial a fost sistat anul trecut, în acest moment purtându-se discuţii
pentru identificarea soluţiei optime pentru această clădire”, precizează, duminică, într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), răspunzând la scrisoarea ministrului Culturii Kelemen Hunor, prin care îi cere primarului Capitalei să acţioneze pentru stoparea actelor de vandalism.

De la momentul sistării lucrărilor, pe tronsonul pe care se află Hala, municipalitatea a luat în sistem de urgenţă măsuri de conservare şi protejare a monumentului istoric de categoria B, conştientizând importanţa acestuia. Astfel, a fost închis perimetrul, au fost construite grilaje în scopul prevenirii actelor de vandalism, s-a acoperit construcţia cu materiale de calitate pentru a preveni infiltraţiile de ape meteorice, s-au scos scările de acces către acoperiş şi s-au asigurat patrule ale Poliţiei Locale.

Mai mult, spune primăria, în perioada următoare, Direcţia de Infrastructură şi Servicii Publice din PMB va iniţia un proiect de hotărâre prin care va solicita Consiliului General modificarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât să fie alocate fonduri în vederea conservării obiectivului.

“Considerăm că faptele care tin de violarea proprietatii, semnalate de ministrul Kelemen Hunor, sunt de natură penală şi este de competenţa şi datoria organelor statului abilitate în acest sens să acţioneze pentru stoparea lor. În acest sens, Primăria Bucureştiului oferă întregul său suport”, se arată în comunicat.

Ministrul Culturii Kelemen Hunor îi cere primarului Capitalei Sorin Oprescu, precum şi instituţiilor abilitate, să acţioneze urgent şi energic pentru stoparea actelor de vandalism sesizate recent de societatea civilă la Hala Matache, recuperarea furturilor şi pedepsirea făptaşilor.

Potrivit unui comunicat din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), ministrul Kelemen Hunor “a luat act cu îngrijorare şi revoltă de actele de vandalism şi furturile sesizate în perimetrul Halei Matache din Bucureşti”.

Reprezentanţii ministerului, contactaţi de MEDIAFAX, au precizat că în urmă cu câteva zile, la minister au fost primite sesizări din partea mai multor reprezentanţi ai societăţii civile potrivit cărora Hala Matche, clasată monument istoric de categoria B, este vandalizată şi se fură materiale din structura imobilului.

“Ministrul Culturii cere imperativ Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, personal domnului Primar General Sorin Oprescu, precum şi Prefecturii Municipiului Bucureşti şi instituţiilor abilitate să acţioneze urgent şi energic pentru stoparea actelor de vandalism, recuperarea furturilor, identificarea şi pedepsirea făptaşilor. De asemenea, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a solicitat Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu a Municipiului Bucureşti un raport detaliat asupra situaţiei de la faţa locului”, se arată în comunicatul MCPN.

Hala Matache se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzeşti-Berzei. Ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, proiectul iniţial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmând a se găsi o soluţie urbanistică de prezervare a monumentului pe actuala poziţie. Prin urmare, monumentul a fost trecut în conservare, responsabilitatea pentru paza şi integritatea acestuia revenind Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, se mai spune în comunicatul citat.

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă