15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialOprescu cere măsuri la RATB în urma neregulilor descoperite de Guvern

Oprescu cere măsuri la RATB în urma neregulilor descoperite de Guvern

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a susţinut, marţi, o conferinţă de presă pe marginea neregulilor financiare descoperite de Guvernul României în activitatea RATB (Regia Autonomă de Transport Bucureşti).

Sorin Oprescu a explicat că Primăria Municipului Bucureşti va constitui o comisie de control, care va avea rol permanent şi care va avea verifica bugetul RATB şi activităţile de natură financiară. De asemenea, acesta a subliniat că ”se vor face raportări lunare cu privire la echilibrul cost-eficienţă”.

Edilul şef al Capitalei a amintit şi că doreşte „transformarea RATB în societate comercială, dar şi a RADET”, iar noile bugete ale celor două regii ”sunt mai aproape de realitate”.

Guvernul a anunţat, duminică, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general, potrivit Mediafax.

Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisă premierului Victor Ponta în luna noiembrie a anului trecut de către primarul general Sorin Oprescu.

În nota de control, finalizată săptămâna trecută, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli ăn atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate ăntruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB.

Din subvenţiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor, membrilor de familie ale acestora şi pensionarilor

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Bayer Leverkusen, singura echipă din istoria Bundesligii care încheie sezonul neînvinsă

Bayer Leverkusen, campioana în premieră a Bundesligii, a devenit prima echipă din istoria campionatului de fotbal al Germaniei care încheie un sezon fără nicio...
Ultima oră
Pe aceeași temă