14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialONU va trimite o misiune umanitară în Siria

ONU va trimite o misiune umanitară în Siria

ONU va trimite sâmbătă o misiune umanitară în Siria pentru a evalua situaţia din teren după reprimarea violentă a manifestaţiilor antiguvernamentale, potrivit NewsIn.

Şefa misiunii umanitare spune că Damascul a promis că misiunea “va avea acces deplin oriunde va dori să meargă”. Misiunea va dura trei sau patru zile şi va fi însoţită probabil de un reprezentant al Semilunii Roşii din Siria.

Damascul insistă că operaţiunile armatei împotriva protestatarilor s-au încheiat, o afirmaţie ce nu poate fi verificată din surse independente. Joi, Washingtonul şi UE au cerut preşedintelui Bashar al-Assad să demisioneze.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Ja’afari, a declarat că încetarea operaţiunii “este deja un fapt” în teren, atât armata, cât şi poliţia încetându-şi acţiunile împotriva protestatarilor. Afirmaţii similare au fost făcute şi de preşedintele Bashar al-Assad într-o convorbire telefonică purtată cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Pe de altă parte, Ja’afari a acuzat SUA că duc un “război diplomatic şi umanitar” împotriva Siriei, alături de alţi câţiva membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Grupurile de apărare a drepturilor omului spun că aproape 2.000 de oameni au fost ucişi şi mii de alte persoane sunt arestate începând din martie, de când a început represiunea regimului asupra protestatarilor. Preşedintele Assad a promis reforme politice, dar a continuat să înăbuşe revoltele, dând vina pe “grupări teroriste”.

Adresându-se unei adunări a partidului Baas la scurt timp după apelul SUA şi UE de a demisiona, preşedintele al-Assad a spus joi că Siria va continua să-şi menţină “poziţia naţionalistă, de rezistenţă”, indiferent de presiuni.

Misiunea umanitară a ONU din Siria intervine după ce o altă misiune ONU, de strângere de informaţii, a anunţat joi că regimul sirian poate fi deferit Curţii Penale Internaţionale de la Haga, făcându-se vinovat de încălcarea drepturilor omului prin represiunea de luni de zile pe care o practică împotriva protestatarilor. Echipa ONU a strâns dovezi care arată că 50 de persoane de la diverse nivele ale guvernării pot fi puse sub acuzare.

Misiunea ONU de stângere de informaţii nu a fost lăsată să intre în Siria, dar a intervievat în regiune victime şi martori oculari, de la jumătatea lunii martie până la mijlocul lunii iulie.

Cele mai citite

Stupoare în țările occidentale. Lideri din UE transmit mesaje de compasiune după moartea președintelui Iranului

Ceremonia funerară în memoria înalților oficiali iranieni care au murit în accidentul de elicopter din 19 mai 2024, în frunte cu președintele Ebrahim Raisi,...

Derby fără miză în Giulești. Rapid, victorie de consolare cu FCSB

Rapid s-a impus pe teren propriu cu scorul de 2-0 în fața campioanei FCSB, în ultimul meci din acest sezon al Ligii 1. Partida...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă