29 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialOfertele Romsys, S&T şi UTI pentru sistemul de emitere online a actelor...

Ofertele Romsys, S&T şi UTI pentru sistemul de emitere online a actelor de stare civilă, reanalizată

Ministerul pentru Societatea Informaţională va reanaliza ofertele Romsys, S&T şi UTI Grup pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă, proiect estimat la 151,5 milioane lei (34,4 mil. euro), cu TVA, a decis Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, informeză Mediafax.

“Admite contestaţiile depuse de S&T România şi de UTI Grup. Anulează raportul procedurii şi adresele de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică, ca acte subsecvente ale raportului procedurii. Obligă autoritatea contractantă (Ministerul pentru Societatea Informaţională – n.r.) să reanalizeze ofertele depuse de Romsys, S&T România şi UTI Grup. Dispune continuarea procedurii de achiziţie publică, cu respectarea celor decise anterior”, se arată într-o decizie a CNSC adoptată la 6 februarie.

Citeşte şi: Cum a pierdut AVAS un proces cu o firmă apropiată şefului instituţiei

Licitaţia pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă a fost lansată de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) în august 2013.

În a doua parte a lunii decembrie 2013, ministerul a anunţat că a încheiat procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC).

“Câştigătorul desemnat este asocierea formată din Romsys, Indra Sistemas, Mercury 360 Communications, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage, cu o propunere financiară de 94.999.664,00 lei, fără TVA (117,8 milioane de lei, cu TVA – n.r.)”, se arăta într-un comunicat a MSI din 13 decembrie 2013.

La licitaţie s-au înscris şi consorţiile formate din S&T România, Siveco România, Expert One Research SRL, Frontal Communications SRL şi BCS Business Consulting Software SRL, precum şi UTI Grup, CertSIGN şi AM Project Design&Consulting SRL.

Oferta consorţiului condus de S&T România s-a ridicat la 120.986.865,40 lei, fără TVA, iar cea a asocierii conduse de UTI Grup la 121.650.794,48 lei, fără TVA, potrivit datelor ministerului.

Valoarea contractului a fost estimată la 151,5 milioane de lei, TVA inclusă (34,4 milioane de euro), conform anunţului de participare.

Spre finele anului trecut, S&T România şi UTI Grup au contestat rezultatul licitaţiei anunţat de minister.

Prin cererile depuse, disponibile pe www.e-licitatie.ro, S&T România şi UTI Grup solicită Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor anularea raportului de evaluare a ofertelor şi reevaluarea ofertei depuse de asocierea condusă de Romsys.

Cele două firme susţin că MSI ar fi trebuit să respingă oferta Romsys, Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications pentru că include două asocieri, şi nu una aşa cum prevede OUG 34/2006.

Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, Romsys a încheiat două acorduri de asociere, unul cu Indra Sistemas şi altul cu Mercury 360 Communications.

“Astfel, se poate constata fără echivoc că nu există o «singură asociere» pentru depunerea unei oferte comune, în sensul prevăzut de articolul 44, aliniatul 1 din OUG 34/2206, ci «oferta comună» a fost depusă de două «asocieri». Prin urmare, oferta depusă de socierea formată din Romsys (lider al asocierii), Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications, adică cele două asocieri, trebuia să fie exclusă din cadrul procedurii, în temeiul articolului 46, aliniatul 1, litera a) din OUG 34/2006 (…)”, se arată în contestaţia depusă de S&T România.

Cele două firme mai susţin că preţul ofertei Romsys este “unul neobişnuit de scăzut” şi că ofertantul câştigător nu a dovedit prin documente relevante că îl poate susţine.

“Potrivit OUG 34/2006 şi HG 925/2006, acest preţ apare ca fiind neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează să fie executat, fiind inferior pragului de 80% din valoarea estimată a contractului de achiziţie publică. Raportat la dispoziţiile legale anterior menţionate, autoritatea contractantă avea obligaţia de a clarifica dacă ofertantul declarat câştigător poate justifica preţul ofertat şi dacă poate să îndeplinească în bune condiţii obligaţiile contractuale”, se arată în cererea depusă de UTI Grup.

Oferta Romsys reprezintă 77,74% din valoarea estimată a contractului, în timp ce la S&T România şi UTI Grup depăşeşte 99%.

În plus, UTI Grup susţine că Romsys şi S&T România nu au depus garanţia de participare la licitaţie, care s-a ridicat la 2.444.189 lei, potrivit datelor www.e-licitatie.ro.

Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI şi finanţat prin fonduri structurale este îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă.

În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente.

Proiectul prevede servicii de dezvoltare si implementare, servicii de scanare si stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware – servere si echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicatii, certificate digitale) – pentru toate cele 3.188 de unităţi teritorial administrative, inclusiv dotarea unui datacenter.

Totodată, se vor presta servicii de consultanţă în domeniul managementului de proiect, informare şi publicitate pentru implementarea proiectului.

Printre beneficiarii proiectului se numără Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanţelor, Casa Naţională pentru Pensii Publice, Casele de pensii private, Casa de Pensii Militare, Institutul Naţional de Statistică, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Curtea de Conturi.

Cele mai citite

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...

Atac cu rachete al Ucrainei asupra Crimeei ucide 2 persoane și rănește 22: guvernatorul numit de Moscova

Un atac cu rachete al Ucrainei asupra Sevastopolului, pe peninsula Crimeea anexată de Rusia, a ucis duminică, 23 iunie 2024, două persoane, inclusiv un...

Formațiile Croației și Italiei speră amândouă să ajungă în optimile de finală ale Euro 2024

Azzurrii ar putea face o schimbare în atac pentru finala Grupei B de la Leipzig Croația și Italia speră amândouă să ajungă în optimile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă