20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO universitate din Canada a plătit taxă unor hackeri pentru a i...

O universitate din Canada a plătit taxă unor hackeri pentru a i se debloca rețeaua de calculatoare

O universitate canadiană a plătit unor hackeri o răscumpărare importantă pentru a putea să îşi acceseze din nou reţeaua de calculatoare, informează BBC News citat de Agerpres.

Toate informaţiile de pe calculatoarele universităţii fuseseră anterior codate de hackeri care au solicitat bani în schimbul unei chei de decriptare.

Universitatea din Calgary a transferat echivalentul a 20.000 de dolari canadieni în unităţi bitcoin pentru a putea să acceseze conturile de email şi alte tipuri de fişiere de pe calculatoarele proprii care fuseseră criptate de hackeri în urma atacului informatic de tip ”ransomware”. 

Un expert în securitate informatică a avertizat conducerea universităţii că efectuarea unei astfel de plăţi ar putea încuraja alte astfel de tentative de şantaj din partea hackerilor. În aceeaşi săptămână cu efectuarea plăţii, compania Intel avertizase asupra răspândirii la un nivel alarmant al atacurilor informatice de tip ”ransomware”. 

Cei din conducerea Universităţii din Calgary au declarat pentru un ziar local că peste o sută de calculatoare ale universităţii au fost afectate de la atacul desfăşurat luna trecută. ”În prezent, universitatea se află în proces de testare şi evaluare a cheilor de decriptare”, a spus vicepreşedinta universităţii Linda Dalgetty, adăugând că procesul durează şi trebuie realizat cu grijă. Aceasta a mai spus că poliţia investighează acest caz. 

Cazul universităţii nu este singular, încă de la începutul anului existând alte astfel de atacuri de tip ”ransomware”. În februarie, un spital din Hollywood a plătit 17.000 de dolari pentru a putea accesa din nou sistemul propriu de calculatoare. La finalul aceleiaşi luni, Departamentul de poliţie din Melrose, Massachusetts a plătit 450 de dolari după ce a fost ţinta unui atac similar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă