13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialO expediţie în metropola căldurii

O expediţie în metropola căldurii

Căldura este un lux pe care unii arădeni nu şi-l pot permite, iar cei care şi-l permit nu conştientizează valoarea sa. Ei nu îşi imaginează ce drum lung parcurge apa pentru a asigura un mediu cald cetăţenilor municipiului Arad. Procesul de termoficare este, de fapt, o călătorie tur-retur a apei, printr-un labirint complex de conducte.

Cu ajutorul pompelor, care generează pre-siune, apa este propulsată de la centrala termică spre cele 43 de puncte termice şi 63 de module termice  pentru ca, în final, să poată încălzi 34.000 de locuinţe, aproximativ 100 de instituţii publice precum şcoli, spitale etc. şi 1200 de agenţi economici.

Din cauza vechimii şi uzurii, ţevile se deteriorează şi pot apărea fisuri. Aceasta însă nu blochează funcţionarea întregului sistem, problemele fiind remediate în scurt timp după descoperirea unei avarii.

Uzura izolaţiei aduce cu sine pierderi de căldură. Plimbându-ne prin uzină, inginerul ne atrage atenţia asupra unei pisici tolănite pe o ţeavă, semn evident al pierderii de căldură, pe care muncitorii o detectează cu ajutorul camerei cu infraroşu.

Urmărind cursul ţevilor, ne îndreptăm spre una dintre sursele de energie termică şi electrică ale Aradului, CET Hidrocarburi, o adevărată metropolă a conductelor. Construcţia propriu-zisă este o hală solidă, înconjurată de rezervoare metalice folosite la depozitarea substanţelor chimice, care îşi trădează vârsta prin scursorile de rugină.

Încremeniţi din cauza vântului aspru, pătrundem, alături de ghidul nostru, inginerul Ciulean Victor, în incinta întunecoasă şi prăfuită a centralei. Griul monoton al halei invadează simţurile. Cu greu pot fi discernute părţile centralei, care a fost construită în perioada Războiului Rece cu tehnologie rusească „în aşa fel încât să reziste chiar şi unei mici explozii atomice”, susţine surâzând inginerul.

Momentan, centrala este oprită. În hala imensă predomină sunetul liniştitor al porumbeilor şi mirosul câlţilor umezi, folosiţi altă dată pentru izolarea conductelor. Aici se află o mulţime de ţevi, prin care apa atinge un debit de câteva mii de metri cubi pe oră. Sub tavanul halei se află o macara gigantică cu scripete şi braţe de culoare ruginie, folosită pentru ridicarea turbinei. O dată la zece ani componentele acesteia trebuie revizuite pentru o bună funcţionare.

După ce urcăm treptele interioare, suntem impresionaţi de mărimea turbinei şi a generatorului. Acestea au rolul de a furniza energie electrică. Aceste părţi ale centralei pot fi controlate şi în mod direct de pe un pupitru de comandă din lemn amplasat direct lângă fiarele gigantice.

Dar în mod normal toate maşinăriile din hală pot fi dirijate din camera de control, refugiul inginerilor. Butoanele şi ecranele de toate mărimile de pe panoul de comandă dau impresia că ne aflăm într-o navă spaţială. În ciuda aspectului vechi, funcţionarea aparetelor se face pe baza unei tehnologii ultramoderne.

Trecând peste un poduleţ îngust, ajungem în ultimul sector al fabricii, unde temperatura nu se deosebeşte de cea de afară. Inginerul ne conduce la etaj, unde se află arzătoarele şi conductele pentru alimentarea cu păcură şi gaz. Cu mare atenţie păşim pe rând pe culoarul îngust prevăzut cu o balustradă de metal. Specialistul ne atrage atenţia asupra unor ţevi care emană căldură. Curioşi, întindem mâinile înghetaţe spre această posibilă sursă de căldură. Călătoria se încheie, iar noi plecăm acasă bucuroşi, ştiind că ne aşteaptă o locuinţă caldă. 

Reporteri: Cosma Denisa-Alexandra-Paula, Haydu Teodora-Hortensia, Lamoly Estera-Melinda, Marcovici Alida-Letiţia, Miron-Drăgănescu Cristina

 CET-urile – tehnologie ecologică încă din anii ’60?

S. C. CET Arad S. A. furnizează, împreună cu S. C. CET Hidrocarburi Arad S. A., căldură municipiului Arad şi curent electric în Sistemul Energetic Naţional. S.C. CET Hidrocarburi Arad S. A. se porneşte în condiţiile în care oraşul are nevoie de mai multă energie termică sau în cazul unei defecţiuni la S. C. CET Arad S. A.. Chiar dacă aceste centrale electrotermice datează din anii 60, ele funcţionează pe un principiu modern, eficient şi economic: cogenerarea electricităţii şi energiei termice.

Cogenerarea este procesul producerii simultane a energiei electrice şi termice, reducând astfel consumul de resurse, emisiile de praf, CO2, SO2, precum şi costurile la producător şi consumator. La începutul procesului de cogenerare se încălzeşte cazanul cu apă, iar aburii astfel rezultaţi sunt transportaţi, prin intermediul unei conducte, la turbină. Turbina, pusă in mişcare de către aburi, învârte generatorul, acesta producând energie electrică. După ce aburii au pus turbina în mişcare, ei sunt conduşi la schimbătorul de căldură, unde energia lor termică trece în circuitul primar de termoficare.

Deşi CET Hidrocarburi dispune deja de două cazane care sunt în conformitate cu normele de mediu impuse de UE, alimentarea oraşului cu căldură se bazează în continuare pe CET Lignit, chiar dacă această centrală încă are probleme ecologice nerezolvate. Lignitul este un combustibil ieftin, de calitate inferioară, care provine din minele de la Roşia-Jiu şi este transportat la Arad pe calea ferată. Modernizarea CET-ului Lignit, care trebuie să fie finalizată până la sfârşitul anului 2013, ar fi atât de costisitoare încât trecerea pe gaze naturale va fi probabil cea mai avantajoasă opţiune. Până atunci, CET Lignit va funcţiona în aceleaşi condiţii pentru a putea asigura consumatorului căldură la un preţ acceptabil.

În viitor este prevăzută o modernizare a reţelei de transport a căldurii din municipiul Arad mai precis înlocuirea conductelor vechi şi degradate, care au pierderi foarte mari, cu conducte preizolate. Noile conducte vor fi dotate cu sisteme de supraveghere performante care detectează şi cele mai mici fisuri ale conductelor, precizând, cu o exactitate considerabilă, locul unde s-a produs avaria. Până în momentul de faţă, reţeaua a fost reabilitată în proporţie de doar 15%, acest lucru însemnând că mai rămân 5-10 ani de lucrări efective. Atunci, termoficarea va fi un model de furnizare a căldurii eficient, economic şi ecologic şi în Arad.   

Reporteri: Ackermann Bettina, Groza Bianca, Kaiser Alexandra, Marcovici Dina-Octavia, Raţ Bianca-Ramona

Interviu cu directorul tehnic al societăţii S.C. CET Hidrocarburi Arad S.A., ing. Liviu Vărşăndan

 

 Care sunt priorităţile firmei S.C. CET Hidrocarburi Arad S.A. pentru viitor?

Urgentă pentru firmă este realizarea unei unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă cu fonduri atrase. Având aceeaşi sursă financiară, se va continua modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie. Pe termen lung, ne propunem să producem energie din surse regenerabile, cum ar fi gunoiul, biomasa, energia solară şi geotermală.

 De ce este prioritară şi nu urgentă izolarea conductelor?

În momentul de faţă, 12-15% din conducte sunt reabilitate. Cele recent reabilitate au o rezistenţă de 20-30 de ani. Modernizarea sistemului de conducte înseamnă şantiere în tot oraşul, ceea ce ar afecta prea grav circulaţia. De aceea, din punct de vedere tehnic este nevoie de 5-10 ani pentru a înlocui întreaga reţea de conducte.

Care ar fi beneficiile înlocuirii conductelor?

Pentru populaţie ar însemna costuri mai mici, compania având pierderi semnificativ reduse. Dar şi beneficiile ecologice sunt considerabile.

Ce strategie energetică există la nivelul judeţului Arad pe termen lung?

Există o strategie energetică ce include utilizarea energiilor regenerabile. Aradul se află într-o zonă favorabilă pentru exploatarea energiei solare. De exemplu, o dată ce CET Lignit va fi modernizată, terenul pe care se depozita cenuşă ar putea fi folosit pentru amplasarea panourilor solare. După închiderea depozitului de cenuşă, o exploatare agricolă a zonei oricum va fi exclusă pe un termen foarte lung.

 Care este implicarea primăriei în proiectele societăţii?

Având în vedere că firma este a primăriei, implicarea este maximă. Beneficiar al fondurilor UE si ale guvernului este autoritatea publică locală.  

Reporteri: Bartok Brigitte-Maria, Iancu Denisa-Bettina, Moţ Carla-Silvana, Pavel Alexandra-Mihaela, Rösser Anamaria-Cristina

Cele mai citite

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă