25 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecial"Naşul maneliştilor" şi fiul său au fost arestaţi preventiv, pentru contrabandă cu...

“Naşul maneliştilor” şi fiul său au fost arestaţi preventiv, pentru contrabandă cu ţigări

Paul Iova, alias Ion Petrişor, a fost arestat preventiv pentru un număr de 29 de zile în dosarul instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la săvârşirea mai multor fapte penale legate de contrabanda cu ţigări.

Printre persoanele care au domiciliul în Bucureşti şi care au fost chemate la audieri la Suceava în cazul reţelei de contrabandă se numără şi fiul lui Ion Petrişor, dar şi doi şoferi ai acestuia. De asemenea, anchetatorii au chemat-o la audieri şi pe concubina lui Ion Petrişor – “Prinţesa Ardealului”.

Potrivit şefului DIICOT Suceava, Marius Cazac, “Roxana – Prinţesa Ardealului” nu s-a numărat printre cele 14 persoane pentru care, cel puţin până în prezent, anchetatorii au cerut arestarea. “Concubina lui Paul Iova a fost eliberată. Vom vedea mai încolo, în funcţie de probele ce le vom găsi”, a spus Marius Cazac.

Pe de altă parte, procurorul şef al DIICOT Suceava a declarat că printre persoanele reţinute şi pentru care Tribunalul Suceava a admis solicitarea privind emiterea de mandate de arestare preventivă se numără şi fiul lui Ion Petrişor, împreună cu cei doi şoferi ai acestuia.

Ion Petrişor este un personaj cunoscut printre manelişti, fiind organizator al concursului “Miss Piranda” şi impresar al mai multor cântăreţi de manele. El a fost adus vineri la audieri, de la Bucureşti la sediul DIICOT Suceava, de un grup din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale şi Intervenţie (SASI) – structură creată în 2005 şi care funcţionează în cadrul Poliţiei de Frontieră.

Acţiunea de destructurare a grupului infracţional condus de Ion Petrişor este una din cele mai ample desfăşurate în ultima vreme sub coordonarea Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT şi la care au colaborat foarte multe structuri din cadrul Ministerului Administraţiei şi Interenelor din mai multe zone ale ţării. Nu mai puţin de 55 de persoane au fost chemate la audieri, din care 23 erau din judeţul Suceava iar altele 32 din mai multe zone ale ţării, începând cu judeţul vecin Botoşani şi terminând cu Capitala.

Gruparea contrabandiştilor acţiona de cel puţin patru ani, dar numai la confiscările de vineri au fost găsite ţigări de peste un milion de euro. În urma percheziţiilor desfăşurate pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializată în contrabanda cu ţigări, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării peste 500.000 de ţigarete a căror valoare estimată a fost de peste 1,1 milioane de euro.

La acestea se adaugă încă 11 autoturisme dintre care şi un BMW X5 al lui Ion Petrişor, dar şi peste 240.000 de lei şi 2.000 de euro. În ce priveşte armamentul confiscat, Poliţia a precizat că este vorba de trei pistoale cu gaze, însă a precizat că în ce priveşte alte obiecte depistate şi reţinute în vederea confiscării se numără peste 100 de telefoane mobile şi o cameră video cu termoviziune. “Era folosită în mod clar pentru a supraveghea mişcările poliţiştilor de frontieră”, a declarat Marius Cazac.

El spune însă că acest lucru nu ar fi o premieră în activitatea de contrabandă cu ţigări şi că la reţelele puternice pe care le-a destructurat de-a lungul anilor a mai întâlnit atât camere cu termoviziune, cât şi aparate de interceptare a convorbirilor celor care erau puşi să supravegheze frontierele statului.

“14 persoane au fost reţinute, iar faţă de 11, până în prezent, instanţa de judecată a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile”, se arată într-un comunicat de presă. Printre cele trei persoane pentru care Tribunalul Suceava nu a admis cererea DIICOT de emitere a unor mandate de arestare preventivă s-ar afla un sucvenean cunoscut pentru alte antecedente penale şi un botoşănean despre care ar fi informaţii că ar deţine un depozit clandestin de ţigări de contrabandă. Şeful DIICOT Suceava a evitat să comenteze în vreun fel cele trei hotărâri ale Tribunalului, confirmând doar că au fost atacate la Curtea de Apel.

Vineri au fost făcute 50 de percheziţii simultane în Capitală şi judeţele Suceava, Botoşani, Constanţa, Covasna şi Neamţ. Activităţile au fost desfăşurate pentru probarea activităţii infracţionale a 55 de persoane suspectate că, în perioada 2006 – 2010, au introdus în mod ilicit în ţară ţigarete pe la frontiera română de nord. Deşi ţigaretele erau trecute prin judeţele Suceava şi Botoşani iar zeci de cetăţeni din aceste judeţe erau implicaţi în activităţile de contrabandă, “produsele erau destinate şi desfăcute” în alte zone şi anume pe piaţa neagră din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Neamţ şi Covasna.

La percheziţiile de vineri au participat aproximativ 200 de poliţişti de la structurile de poliţie judiciară, ordine publică, rutieră, criminalistică şi luptători de intervenţie rapidă, 25 poliţişti de frontieră de inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră din Suceava şi Botoşani, alături de 133 de jandarmi de la inspectoratele de jandarmi judeţene din Suceava şi Botoşani.

Cele mai citite

Lampard, OUT de la Chelsea. Londonezii s-au înțeles cu un fost rival

Mauricio Pochettino este noul antrenor al formației Chelsea Londra, cu care a semnat un contract valabil doi ani, cu opţiune de prelungire pentru încă...

Un fost ministru al Educației este acuzat că a colaborat cu Securitatea

Un fost ministru al Educației, Mircea Dumitru, este acuzat că a colaborat cu Securitatea comunistă. La Curtea de Apel București se derulează un proces care...

Care sunt revendicările profesorilor pentru a înceta greva

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au transmis un comunicat de presă în care precizează care sunt revendicările...
Ultima oră
Pe aceeași temă