14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMuzica clasica spune adio epocii papionului

Muzica clasica spune adio epocii papionului

O data cu Turneul “MusicON” Schumann, initiat de Romanian Piano Trio, muzica romaneasca are toate sansele sa iasa din epoca papionului, a fracului si a scortozitatii si sa intre intr-o epoca a normalitatii.

Cei trei muzicieni – Alexandru Tomescu, Razvan Suma si Horia Mihail, cunoscuti mai degraba in afara tarii decat la noi, si-au propus sa apropie muzica de oameni, sa sparga barierele existente inca intre muzica clasica si spectatorii romani, cu un turneu Schumann in Anul Mozart. “Asta pentru ca toata lumea a uitat ca anul acesta il sarbatorim si pe Schumann. Pentru ca este o muzica foarte frumoasa”, explica Alexandru Tomescu. Si Horia Mihail este de parere ca nu se putea un moment mai bun pentru muzica lui Robert Schumann decat acesta, “pentru ca prin muzica sa putem redescoperi poezia pe care lumea noastra contemporana pare sa o fi pierdut”, argumenteaza Mihail.
“Iubitorul de bizar si enigmatic”, cum a fost supranumit Schumann, s-a nascut in 1810, si este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori ai romantismului german din prima jumatate a secolului XIX. Ultima perioada a vietii i-a fost marcata de grave depresii si mai multe tentative de sinucidere. In 1854 este internat intr-un azil, pentru ca doi ani mai tarziu sa inceteze din viata.
Cei trei muzicieni sustin ca MusicON este un concept inovator de prezentare a muzicii clasice, fiind “primul turneu de anvergura nationala al unei formatii camerale, creat pentru a interveni si crea valoare in viata muzicala autohtona”.
Fiind convinsi, asemenea lui Yehudi Menuhin, ca arta “este singura speranta a umanitatii”, Alexandru Tomescu, Razvan Suma si Horia Mihail isi doresc ca, prin forma neobisnuita in care vor imbraca muzica in timpul acestui turneu, care incepe astazi si va tine pana pe 14 decembrie, sa-i determine pe oameni sa aleaga muzica din numeroasele oferte culturale.
“De cate ori avem un concert, atat eu, cat si colegii mei, salile sunt pline. Va dati seama ca daca vom canta impreuna, vor veni de trei ori mai multi oameni decat de obicei”, glumeste Alexandru Tomescu.
Turneul incepe astazi, la Brasov, pentru a continua la Botosani, Targu-Mures, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Iasi, Bacau, Bucuresti, Timisoara, Constanta.
Pianistul Horia Mihail a fost timp de trei ani membru al catedrei de pian la Boston University, iar acum este solist concertist al Filarmonicii din Brasov. Violonistul Alexandru Tomescu este in prezent solist concertist al Formatiilor Muzicale Radio, dupa ce a lucrat sub indrumarea lui Tibor Varga, in Elvetia si in Texas. Razvan Suma este acum doctorand la Universitatea de Muzica din Bucuresti, dupa ce a obtinut, in 2002, o diploma de masterat la Longy School of Music la Cambridge. Cei trei se recomanda ca facand parte din randurile acelor tineri care isi doresc sa se intoarca in Romania si chiar o fac, incercand sa aduca aici experienta si faima obtinute in alte parti. Ei isi propun sa modifice felul in care muzica clasica este perceputa astazi, organizand concerte in scoli, precum si in spatii neconventionale.
O data cu acest concert, Romanian Piano Trio va lansa si primul lor CD, continand piese de Mozart si Schumann, produs de Humanitas.

Cele mai citite

Document: Cum justifică procurorul Karim Khan solicitarea mandatelor de arestare pentru  Benjamin Netanyahu și mai mulți lideri ai Hamas

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, acuzați de crime de război și crime...

Robert Păiuşi, primarul PSD din Gorj care a lovit cu mașina o femeie și apoi a fugit de la locul accidentului, era drogat

Primarul PSD al comunei Stejari, Robert Păiuşi, care este cercetat de poliţişti după ce a acroşat, duminică, cu oglinda laterală a autoturismului o femeie...

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...
Ultima oră
Pe aceeași temă