14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul bulgar de externe apără decizia Franţei de a expulza romii

Ministrul bulgar de externe apără decizia Franţei de a expulza romii

Ministrul bulgar de externe a apărat sâmbătă decizia Franţei de a expulza romii români şi bulgari, relatează Radio Europa Liberă, citat de Newsin.

Nikolai Mladenov a declarat că guvernul francez a avut “justificarea legală” pentru acţiunile sale şi a spus că dreptul la libera circulaţie nu garantează dreptul de instalare într-o ţară.

Romii bulgari şi cetăţenii care îi susţin vor organiza o manifestaţie în faţa Ambasadei franceze din Sofia împotriva politicii Franţei privitoare la romi, relatează Sofia News Agency. Protestatarii îi vor transmite o scrisoare preşedintelui Nicolas Sarkozy, în care cer ca Franţa să oprească imediat politica de expulzări.

În scrisoare se subliniază că romii bulgari sunt cetăţeni europeni, la fel ca restul, iar Franţa trebuie să le respecte drepturile civile.

Marţi, comisarul european pe justiţie, Viviane Reding, a ameninţat Franţa cu procedura de infringement din cauza politicii sale faţă de romi, dar comisarul a fost criticat de Franţa şi Germania, după ce a părut să compară expulzările cu deportările din Al Doilea Război Mondial.

Aproape 8.300 de romi români şi bulgari au fost expulzaţi din Franţa anul acesta. Aproape 10.000 au fost expulzaţi în 2009.

Cele mai citite

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Turbulențe puternice pe un zbor Singapore Airlines. Un pasager a murit

Un pasager a murit și 30 de persoane au fost rănite după ce un pe zbor al Singapore Airlines au fost turbulențe puternice, aruncând...
Ultima oră
Pe aceeași temă