20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Culturii a descalificat proiectul câştigător pentru Bienala de la Veneţia

Ministerul Culturii a descalificat proiectul câştigător pentru Bienala de la Veneţia

Proiectul “Creativitate – Conservare” nu va mai reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia, întrucât autorii acestuia sunt funcţionari publici în cadrul direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii (MC), informează instituţia.

În urma concursului naţional pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură (Bienala) de la Veneţia a fost desemnat câştigător pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din oraşul italian proiectul “Creativitate – Conservare” al autorilor Ileana Maria Zbirnea (Kisilewicz), Dan Victor Kisilewicz şi Dobrin Laurenţiu Datcu.

Ministerul Culturii precizează că selecţia proiectului s-a făcut cu respectarea condiţiei anonimatului şi de aceea s-a ajuns în această situaţie.

“După verificarea dosarelor câştigătorilor, s-a constatat incompatibilitatea autorilor proiectului câştigător pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a IRCCU Veneţia, întrucât aceştia sunt funcţionari publici în cadrul direcţiei Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii, unul dintre organizatorii concursului. Astfel, în conformitate cu prevederile legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici şi ale legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, conducerea Ministerului Culturii a luat hotărârea de a descalifica proiectul”, se arată în anunţul publicat de Ministerul Culturii.

Astfel, având în vedere situaţia prezentată, instituţiile organizatoare au decis drept câştigător proiectul “Exploting Identity: Archives of Romania National Pavilions Towards a Nomadic Museum of Arhitecture”, al autorilor Ivănescu Emil, Mihali Elena-Loredana, Tănase Carmen, Danciu Marius, Zahalca Olivia, Iosub Laura. Acesta a fost următorul proiect clasat pentru spaţiul expoziţional din Noua Galerie a IRCCU Veneţia, în ordinea punctajelor acordate de comisia de selecţie.

Celălalt proiect care va reprezenta România la cea de-a 14-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, pentru spaţiul expoziţional din Pavilionul României din Giardini della Biennale, cu un punctaj de 85,36 puncte, este “Site Under Construction”, al autorilor Andreea Iancu, Raluca Sabau, Mihai Sima, Stejara Timis şi Anca Trestian.

Juriul concursului a fost format din arhitectul Vlad Gaivoronschi, profesorul universitar Ana Maria Zahariade, arhitectul Brian A. Spencer, din Statele Unite ale Americii, profesor arhitect Juhani Katainen, din Finlanda, Monica Morariu, din partea Ministerului Culturii, Alexandru Damian, de la Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, şi arhitectul Bogdan Tofan, de la Uniunea Arhitecţilor din România.

La concurs s-au înscris un număr de 46 de proiecte. În urma evaluării proiectelor, având în vedere criteriile prevăzute în regulamentul de organizare al concursului şi publicate pe paginile de internet ale Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român şi a Uniunii Arhitecţilor din România, juriul a acordat punctaje pentru fiecare proiect înregistrat.

Bienala de la Veneţia se va desfăşura în perioada 7 iunie – 23 noiembrie 2014.

Bienala de la Veneţia este un eveniment de primă importanţă în viaţa artistică internaţională, încorporând expoziţii şi dezbateri din artă, film, muzică, teatru şi arhitectură. La început înglobată în Expoziţia Internaţională de Artă, Expoziţia Internaţională de Arhitectură a început să se emancipeze în anul 1980. De atunci, ea a crescut ca importanţă, complexitate şi amploare şi a căpătat sensul unui moment unic de reflecţie asupra profesiunii, devenind un important eveniment mediatic, cu mare audienţă.

Cele mai citite

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă