24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMii de persoane riscă evacuarea din cauza datoriilor la întreţinere

Mii de persoane riscă evacuarea din cauza datoriilor la întreţinere

Peste 1.800 de familii din Galaţi riscă să îşi piardă casele din cauza datoriilor la facturile la înţreţinere, după ce regia locală Apaterm SA a demarat punerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti, definitive şi irevocabile, sentinţe pronunţate în procesele în care Apaterm SA a acţionat în instanţă rău-platnicii.

„Am cerut noului administrator special al Apaterm măsuri ferme pentru recuperarea datoriilor de la rău-platnici. Am cerut ca persoanele care nu îşi plătesc facturile la termoficare să fie acţionate în justiţie, iar acolo unde există hotărâri definitive, acestea să fie puse de urgenţă în aplicare. Trebuie, pe orice cale legală, să strângem bani de la datornici pentru a putea acoperi necesarul de agent termic pentru această iarnă. Nu se poate ca oamenii care îşi plătesc întreţinerea să sufere din cauza rău-platnicilor. Vreau să fiu foarte bine înţeles: nu se poate consuma la nesfârşit apă caldă şi căldură fără să se plătească!”, a declarat ieri primarul Marius Stan.

Punerea în aplicare de urgenţă a celor 1.800 de sentinţe judecătoreşti este menită să îi determine pe toţi datornicii să îşi plătească debitele restante. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, o atenţie deosebită va fi acordată debitorilor din cele 159 de asociaţii care au datorii foarte mari faţă de Apaterm. Potrivit evidenţelor, debitele totale ale acestor asociaţii depăşesc 93 de milioane de lei, de cinci ori mai mare decât valoarea cumulată a facturilor de termoficare pe anul 2013. Tot din evidenţele primăriei reiese că aceste asociaţii au achitat în 2013 doar 6% din valoarea facturilor emise de Apaterm. Din momentul reluarii furnizării agentului termic în asociaţiile la care a fost sistată furnizarea căldurii în cursul lunii noiembrie, aceste asociaţii au plătit către Apaterm suma totală de 362.828 lei. Există însă 44 de asociaţii din Galaţi, dintre cele 159 care au fost rebranşate, care până la data de 2 decembrie nu au plătit niciun leu societăţii locale de termoficare.

Singura soluţie, plata datoriilor

Reaminitim că Apaterm SA trebuie să plătească în avans costurile agentului termic primar furnizat de Electrocentrale SA Galaţi în următoarele săptămâni, care la rândul său trebuie să plătească în avans către Romgaz Mediaş costurile gazelor naturale utilizate pentru producerea energiei termice. S-a ajuns la această situaţie din cauză că Electrocentrale are o datorie de 110 milioane lei către Romgaz. În încercarea de a găsi o soluţie pentru ieşirea din impas, primarul Marius Stan s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC), Doru Ciocan, căruia i-a solicitat sprijinul ANRSC pentru rezolvarea problemei căldurii în Galaţi. S-a discutat despre necesitatea implementării unui sistem mai eficient de producere, transport şi distribuţie a agentului termic destinat populaţiei.

„Preşedintele ANRSC a vorbit despre oportunitatea atragerii de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare, indiferent de soluţia găsită pentru eficientizarea acestuia”, se spune într-un comunicat al primăriei. În concluzie, singura soluţie sigură este plata facturilor restante.

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă