15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMichelle Obama "un brand" de 3 miliarde de dolari

Michelle Obama “un brand” de 3 miliarde de dolari

Toată lumea, inclusiv new-yorkezii care au privit întotdeauna cu dispreţ Washingtonul, s-au uitat cu sfinţenie în acea seară la capitala ţării. Era gala ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, când prima doamnă a ţării l-a catapultat pe tânărul creator Jason Wu la faimă, optând pentru una din creaţiile sale în alb care a făcut înconjurul lumii. Profesorul David Yermack a publicat un studiu în Harvard Business Review care fundamentează cu date evenimentul respectiv. Din analiza lui se deduce că mărcile la care face apel Michelle Obama şi-au crescut valoarea la bursă cu 2,3 procente, în timp ce restul au scăzut cu 0,4 la sută, notează marţi ziarul La Razon, citat de Agerpres.

Studiul realizat de Yermack se axează asupra celor 189 de apariţii publice ale lui Michelle Obama, între noiembrie 2008 şi decembrie 2009, perioadă în care a purtat ţinute şi accesorii “semnate” de 29 de mărci . Astfel, expertul arată că o singură apariţie a lui Michelle poate genera 14 milioane de dolari ca beneficii pentru casa de modă aleasă pentru ţinuta primei doamne. Între cei norocoşi se află Calvin Klein, Nina Ricci şi Gap, printre alţii. A fost Michelle cea care a impulsionat la bursă acţiunile casei de modă J. Crew, menţionând la programul de televiziune “Tonight Show” al lui Jay Leno vă este îmbărcată de la această firmă. Iar efectul încă persistă. Soţia preşedintelui american se prezintă ca un reper activ şi fiabil pentru o casă de modă.

Nici Carla Bruni, culmea eleganţei, nu o poate întrece. Iar acesta, spune Yermack, pentru că se ştie că prima doamnă a Franţei este fidelă unei singure case de modă Dior, o marcă inaccesibilă pentru majoritatea consumatorilor. În schimb, Michelle preferă să combine casele mari cu firme ceva mai accesibile. Publicul s-ar putea să nu le cumpere, dar poate măcar să se intereseze la magazin despre ţinutele pe care le alege prima doamnă a Americii.

Ceea ce nu se poate spune despre soţul ei, care nu are aceeaşi influenţă. Firma de croitorie care îl îmbrăca pe liderul american, Hart Schaffner Marx, s-a declarat în faliment la trei zile de la ceremonia de învestire. După prăbuşirea băncii Lehman Brothers în septembrie 2008, multe companii şi-au închis porţile. Iar în acest caz nici măcar mâna de ajutor prezidenţială nu a putut-o salva de la criză. Dar Michelle nu vinde doar mărci de îmbrăcăminte, a devenit un consilier şi o “icoană” a modei. Ea împărtăşeşte pe Internet informaţii despre gusturile ei şi oferă milioanelor de cumpărători multiple opţiuni. Îi ajută chiar pe cei care vor să cumpere online de pe paginile web ale firmelor.

Studiul realizat de profesorul american arată că gusturile primelor doamne ale Americii au influenţat tendinţele în materie de modă de-a lungul secolelor. Frances Folsom Cleveland a popularizat rochiile fără mâneci. Stilul lui Jackie Kennedy şi-a pus amprenta pe o întreagă generaţie. Dar Michelle Obama merge mai departe decât predecesoarele sale. Studiul explică senzaţia de putere pe care o transmite prima doamnă, o imagine de fermitate şi de femeie reală, de aceea consumatorii îmbrăţişează imediat tendinţele alese de ea. În pofida înfrângerii usturătoare suferite de democraţi la alegerile legislative, Michelle a devenit una din brandurile partidului.
În materie de modă, ea a contat şi pe somităţi în domeniu: actriţa Sarah Jessica Parker şi creatoarea Dona Karan au luat parte la mai multe acţiuni electorale ale primei doamne.

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă