33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMedvedev califica tentativa de asasinare a liderului Ingusetiei drept un act terorist

Medvedev califica tentativa de asasinare a liderului Ingusetiei drept un act terorist

Presedintele rus Dmitri Medvedev a vorbit luni de un "act terorist "comis de "banditi", referindu-se la atacul impotriva liderului republicii ruse Ingusetia, care a fost ranit grav, relateaza AFP monitorizata de NewsIn.

"Atacul vizand presedintele Ingusetiei, Iunus-Bek Ievkurov, este un act terorist. Este actiunea unor banditi", a declarat Medvedev, citat de agentiile ruse, in timpul unei reuniuni de urgenta cu directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, si cu ministrul de interne Rasid Nurgalev.

"In ultimul timp, presedintele Ingusetiei a muncit mult pentru a reinstaura ordinea si pacea civila in republica. Acest lucru nu este pe placul banditilor", a adaugat seful statului pe un ton foarte grav, potrivit imaginilor transmise de televiziunile ruse.

Presedintele republicii ruse din Caucaz Ingusetia, Iunus-Bek Ievkurov, a fost ranit intr-un atac produs luni dimineata, in timpul caruia trei dintre garzile sale de corp au fost ucise, au anuntat autoritatile locale. "A existat o tentativa de asasinat vizandu-l pe presedintele Ievkurov. Starea sa este grava", a declarat un oficial din Presedintie, precizand ca atacul a avut loc in jurul orei locale 8.30 (7.30 ora Romaniei).

"Este operat (…) potrivit informatiilor de care dispunem, viata sa nu este in pericol", a adaugat un purtator de cuvant al Presedintiei, Kaloi Ahigov, citat de Interfax.

Convoiul liderului local a fost afectat de explozia unui dispozitiv la trecerea prin Nazran, principalul oras din Ingusetia. O bomba cu o putere echivalenta cu cea a 70 de kilograme de TNT a fost pusa sub o masina parcata pe marginea drumului, a precizat Comitetul de ancheta al Parchetului intr-un comunicat.

Trei garzi de corp au fost ucise si cel putin alte trei persoane au fost ranite, potrivit agentiilor ruse care citeaza fortele de ordine locale. Comitetul de ancheta al Parchetului nu a confirmat, pentru moment, decat un singur deces.

Soarta unui frate al presedintelui, Uvais, care facea parte din garda sa personala, este necunoscuta, dar, potrivit unor surse este ranit, iar potrivit altora mort.

Fortele de securitate sunt in stare sporita de alerta, au adaugat agentiile ruse.

Ievkurov, erou rus, s-a distins in 1999 la conducerea unei unitati de parasutisti rusi care a intrat in Kosovo si a ocupat aeroportul international inainte de sosirea fortelor NATO. In octombrie 2008, presedintele rus Dmitri Medvedev l-a numit la conducerea Ingusetiei, inlocuindu-l pe Murat Ziazikov, un fost general din KGB care conducea republica din 2002,

Ievkurov urma sa puna capat spiralei de violenta care afecteaza regiunea, dar nu a reusit. In 13 iunie, un fost vicepremier rus, Basir Ausev, a fost ucis in capitala Nazran de persoane necunoscute. Cu cateva zile inainte, vicepresedinta Curtii Supreme din regiune, Aza Gazguireieva, a fost ucisa la bordul masinii sale de serviciu.

Ingusetia este afectata de o rebeliune ce nu este prea bine definita, inspirandu-se din miscari separatiste islamiste care au luptat impotriva Moscovei in cursul celor doua razboaie din Cecenia, din anii '90 si de la inceputul anilor 2000.

Cele mai citite

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă