17.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialMăsuri dictatoriale. Preşedintele Donald Trump l-a demis pe procurorul general al SUA...

Măsuri dictatoriale. Preşedintele Donald Trump l-a demis pe procurorul general al SUA fiindcă a refuzat să susţină ordinul anti-imigranţi

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a demis, luni, pe procurorul general al SUA pentru refuzul de a pune în aplicare un ordin juridic destinat să protejeze cetăţenii statului american, informează purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citat de CNN.

”Sally Yates, procuroarea generală a SUA, a trădat Departamentul de Justiţie”, notează aceeaşi sursă.

Avocatul Districtului Virginiei de Est, Dana Boente, o va înlocui, temporar, pe Sally Yates. Noul ministru interimar american pentru Justiție a declarat, luni, imediat după numire, că va face astfel încât ordinul executiv al președintelui republican de limitare a imigrației să fie aplicat. 

“Sunt onorat să-l servesc pe preşedintele SUA, Donald Trump. O să apăr şi o să introduc legile care vor asigura protecţia statului american şi a cetăţenilor săi. Le-am dat colegilor din Ministerul de Justiție instrucțiunea de a-și face datoria așa cum am jurat și de a apăra ordinele legale ale președintelui nostru”, a precizat Boente într-un comunicat, citat de The Independent.

Măsura dramatică a venit la scurt timp după ce Yates le-a solicitat avocaţilor din Departamentul de Justiţie să nu facă argumente legale care să apere ordinul executiv al lui Trump în ceea ce îi priveşte pe imigranţi şi refugiaţi. 

„Am datoria de a mă asigura că poziţiile pe care noi le adoptăm în faţa instanţelor rămân coerente cu obligaţia solemnă a acestei instituţii de a căuta mereu justiţia şi de a apăra ceea ce este corect. La ora actuală, nu sunt convinsă că apărarea ordinului prezidenţial ar fi coerentă cu aceste responsabilităţi, nici nu sunt convinsă de faptul că acest decret ar fi legal”,  se arata într-o notă a lui Yates.

Acţiunile lui Trump nu au rămas fără ecou. Ministrul de Justiție al statului Washington a depus, luni, o reclamație în care cere oprirea imediată a aplicării ordinului executiv al lui Donald Trump privind imigrația, pe care îl consideră un act neconstituţional.

“Nimeni nu este deasupra legii, nici chiar președintele. Iar la tribunal, nu întotdeauna cel care vorbește mai tare este cel care câștigă. Este Constituția”, a declarat ministrul democrat Bob Ferguson, într-o conferință de presă. 

Plângerea lui Ferguson, prima de acest gen, îl vizează pe noul şef de stat, dar și pe cei mai înalți responsabili din administrație, în special departamentul de Securitate Internă.

Şi fostul preşedinte al SUA, Barack Obama, a criticat ordinul împotriva imigranţilor, emis de actualul lider de la Casa Albă. Obama a declarat că este solidar cu protestatarii care au ocupat aeroporturile americane pentru a-şi exprima nemulţumirea în faţa acţiunii Administraţiei Donald Trump, fiind şi prima dată când fostul şef de stat atrage atenţia supra politicii duse de actuala preşedinţie, încălcând, astfel, un protocol nescris al foştilor lideri de a semnala greşelile Executivului în exerciţiu.

”Un preşedinte se opune în mod fundamental noţiunii de discriminare faţă de indivizi, pe baza credinţei sau religiei”, a declarat Kevin Lewis, purtător de cuvânt al lui Barack Obama.

Şeful administraţiei de la Washington, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care se suspendă primirea refugiaţilor din mai multe state majoritar musulmane timp de patru luni, iar a celor din Siria pe termen nedeterminat, declarând că scopul acestei acţiuni este de a preveni pătrunderea în ţară a “teroriştilor islamişti radicali”. Această măsură a declanşat numeroase proteste în oraşele şi aeroporturile americane.

Ordinul executiv suspendă programul de primire a refugiaţilor, prin care aproximativ 85.000 de refugiaţi din cauza războiului, opresiunii politice şi religioase au fost primiţi anul trecut în Statele Unite. Ordinul a suspendat pe termen nedeterminat primirea de refugiaţi din Siria, unde milioane de persoane au fost nevoite să fugă din cauza violenţelor, şi a impus controale mai dure pentru cetăţenii din alte şapte state majoritar musulmane.

Cele mai citite

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...

AFM a aprobat finanţări de aproape 97 de milioane de lei în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice

Cereri eligibile în valoare de 96,68 milioane de lei au fost depuse de persoanele fizice în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice", în timp ce...

“Vrei să fii soția mea?” TJ Miles și Francisca se căsătoresc

Francisca și TJ Miles s-au întors recent dintr-o vacanță de vis de două săptămâni. Artista a încântat fanii publicând prima imagine cu inelul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă