23.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInternaționalSecretarul britanic al apărării îndeamnă țările neutre să se alăture NATO pentru...

Secretarul britanic al apărării îndeamnă țările neutre să se alăture NATO pentru a fi protejate

Grant Shapps, secretarul britanic al apărării, este de părere că țările neutre, care nu sunt membre NATO, dar care se bucură de “umbrela de protecţie” a acesteia, ar trebui să fie determinate să se alăture alianţei militare, scrie miercuri, 22 mai, POLITICO, potrivit ziare.com.

Într-un discurs susţinut la Londra, Grant Shapps nu a ţinut să arate cu degetul direct către ţările europene care nu sunt membre NATO, precum Irlanda, Malta, Austria şi Elveţia, şi care preţuiesc de mult timp neutralitatea, dar oficialul a precizat că Marea Britanie va face lobby pentru ca mai multe ţări să se alăture blocului militar.

“Voi pleda pentru ca NATO să îi aducă în organizaţie pe toţi cei care beneficiază de umbrela de protecţie a alianţei”, a spus Shapps.”Unele ţări europene beneficiază efectiv de acoperirea NATO, se bucură de beneficiile libertăţii şi, totuşi, nu se înscriu în sistemul de disuasiune colectivă a continentului”, a adăugat Shapps, făcând referire la ameninţarea reprezentată de Rusia.

“Când lupul se află la uşa securităţii europene, nu ar trebui să fie loc pentru neutralitate”, a insistat el.Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stârnit dezbateri în unele capitale europene neutre cu privire la posibilitatea de a regândi politica de lungă durată şi de a se alătura alianţei militare.

Au făcut-o Finlanda şi Suedia, care au aderat la NATO în ultimii doi ani.

Comentariile lui Shapps vin în timp ce membrii actuali ai NATO sunt îndemnaţi să-şi crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB. Obiectivul actual al alianţei este de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare – obiectiv îndeplinit de două treimi dintre cei 32 de membri ai NATO.Marea Britanie a promis recent că va ajunge la 2,5% din PIB până la sfârşitul deceniului, iar Shapps a promis că va insista asupra acestei probleme la summitul aniversar al NATO, care va avea loc în iulie la Washington şi care va marca 75 de ani de existenţă ai alianţei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ordonanța de Urgență (OUG) care vizează modificarea legislației specifice pieței de capital a fost adoptată

Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică legislația privind piața de capital și introduce măsuri pentru prevenirea și combaterea publicității...

Edi Iordănescu, înainte de România – Belgia: “Ne aşteaptă o nouă provocare”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a subliniat într-o conferință de presă susținută în Germania, că echipa sa se confruntă cu...

Ambasadorul Marii Britanii în România, despre decizia CSAT de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT

Ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, a apreciat decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă