26.6 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăInternaționalArmata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a unei rachete...

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a unei rachete aer-sol cu încărcătură nucleară

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a versiunii renovate a rachetei sale aer-sol cu rază medie de acţiune presupusă a fi capabilă să transporte o încărcătură nucleară, a anunţat ministrul apărării, Sébastien Lecornu, într-un comunicat, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Lipsită de orice încărcătură militară, această rachetă ASMPA-R a fost trasă de un avion de luptă Rafale al forţelor aeriene strategice (FAS) în cursul unui exerciţiu desfăşurat “deasupra teritoriului naţional”, “la finalul unui zbor reprezentativ al unui raid nuclear”, a detaliat comunicatul.

Pe reţeaua X, ministrul a precizat că această operaţiune a fost “planificată de mult timp” şi a transmis “felicitări tuturor forţelor, echipelor ministerului şi partenerilor industriali implicaţi în operaţiune”.

Potrivit comunicatului, programul de renovare a acestei rachete, condus de Direcţia generală a armamentelor (DGA), a făcut posibilă consolidarea “performanţei intrinsece” a acesteia şi menţinerea “credibilităţii componentei nucleare aeropurtate de descurajare” franceză, în conformitate cu obiectivele celei mai recente legi de programare militară (LPM).

LPM care acoperă perioada 2024-2030 are obiectivul declarat de a “garanta credibilitatea descurajării franceze pe termen lung”, a reamintit ministerul pe site-ul său.

Această lege a înscris efectiv descurajarea nucleară ca piatră de temelie a apărării franceze, prin alocarea a 13% din creditele militare în această perioadă pentru modernizarea şi sustenabilitatea acesteia.

Armata franceză urmează să dispună de o rachetă nucleară aer-sol de a patra generaţie până în 2035, potrivit AFP.

România va avea avioane de luptă care pot transporta arme nucleare

România cumpără avioane de luptă F-35 iar acest model de avion poate transporta arme nucleare.

Confirmarea privind capacitatea avionului F-35 de a transporta arme nucleare a fost oferită, în fața unui grup restrâns de jurnaliști români, drept răspuns la întrebarea reprezentantului ziarului “România Liberă”, de un specialist al companiei Lockheed Martin. La întrebarea dacă avioanele F-35 au această capacitate, specialistul american a răspuns: “Da, a fost integrată recent”.

Compania americană Lockheed Martin este cea care produce avioanele F-35.

Conform unor date oficiale difuzate de Lockheed Martin, o aeronavă F-35 este dotată cu un tun de calibrul 25 de milimetri și poate lua la bord rachete aer – aer, aer – sol sau împotriva navelor. În plus, modelul F-35A are acum și certificarea pentru a transporta bombe nucleare tip B61-12.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Descoperă H East Residence, un complex rezidențial cu apartamente moderne, care te fac să simți că ai ajuns acasă

Ești în căutarea unei locuințe noi și confortabile în București, aflată într-o locație foarte bine conectată și liniștită? Fă cunoștință cu H East Residence,...

Republica Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE

Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, lansează oficial astăzi, la Luxemburg, negocierile menite să permită...

A început Evaluarea Națională. Recomandările Ministerului Educației pentru elevi

Evaluarea Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a începe astăzi, iar Ministerul Educației (ME) a transmis, pe pagina sa oficială de Facebook, o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă