30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInternaționalArmata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a unei rachete...

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a unei rachete aer-sol cu încărcătură nucleară

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a versiunii renovate a rachetei sale aer-sol cu rază medie de acţiune presupusă a fi capabilă să transporte o încărcătură nucleară, a anunţat ministrul apărării, Sébastien Lecornu, într-un comunicat, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Lipsită de orice încărcătură militară, această rachetă ASMPA-R a fost trasă de un avion de luptă Rafale al forţelor aeriene strategice (FAS) în cursul unui exerciţiu desfăşurat “deasupra teritoriului naţional”, “la finalul unui zbor reprezentativ al unui raid nuclear”, a detaliat comunicatul.

Pe reţeaua X, ministrul a precizat că această operaţiune a fost “planificată de mult timp” şi a transmis “felicitări tuturor forţelor, echipelor ministerului şi partenerilor industriali implicaţi în operaţiune”.

Potrivit comunicatului, programul de renovare a acestei rachete, condus de Direcţia generală a armamentelor (DGA), a făcut posibilă consolidarea “performanţei intrinsece” a acesteia şi menţinerea “credibilităţii componentei nucleare aeropurtate de descurajare” franceză, în conformitate cu obiectivele celei mai recente legi de programare militară (LPM).

LPM care acoperă perioada 2024-2030 are obiectivul declarat de a “garanta credibilitatea descurajării franceze pe termen lung”, a reamintit ministerul pe site-ul său.

Această lege a înscris efectiv descurajarea nucleară ca piatră de temelie a apărării franceze, prin alocarea a 13% din creditele militare în această perioadă pentru modernizarea şi sustenabilitatea acesteia.

Armata franceză urmează să dispună de o rachetă nucleară aer-sol de a patra generaţie până în 2035, potrivit AFP.

România va avea avioane de luptă care pot transporta arme nucleare

România cumpără avioane de luptă F-35 iar acest model de avion poate transporta arme nucleare.

Confirmarea privind capacitatea avionului F-35 de a transporta arme nucleare a fost oferită, în fața unui grup restrâns de jurnaliști români, drept răspuns la întrebarea reprezentantului ziarului “România Liberă”, de un specialist al companiei Lockheed Martin. La întrebarea dacă avioanele F-35 au această capacitate, specialistul american a răspuns: “Da, a fost integrată recent”.

Compania americană Lockheed Martin este cea care produce avioanele F-35.

Conform unor date oficiale difuzate de Lockheed Martin, o aeronavă F-35 este dotată cu un tun de calibrul 25 de milimetri și poate lua la bord rachete aer – aer, aer – sol sau împotriva navelor. În plus, modelul F-35A are acum și certificarea pentru a transporta bombe nucleare tip B61-12.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cifoza și hernia de disc – care sunt cele mai frecvente simptome și cum pot fi tratate?

Hernia de disc și cifoza sunt afecțiuni comune în rândul tuturor categoriilor de persoane, de la adolescenți și până la persoane vârstnice. Sunt afecțiuni...

BEC anunță noi rezultate provizorii la europarlamentare: PSD-PNL 48,57% AUR 14,93%, ADU 8,7

Alianţa Electorală PSD PNL a obţinut 48,57% din voturi la alegerile europarlamentare, Alianţa AUR - 14,93%, iar Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei - 8,7%,...

OMV a îmbunătăţit estimările pentru 2030. Tranziţia energetică în Sud-Estul Europei, o prioritate

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, a anunţat joi că şi-a revizuit în sus estimările pentru 2030, motivul fiind un context...
Ultima oră
Pe aceeași temă