2.7 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialMandate de arestare pe numele a trei oameni de afaceri israelieni, în...

Mandate de arestare pe numele a trei oameni de afaceri israelieni, în dosarul retrocedărilor ilegale

Magistrații Curţii de Apel Braşov au admis, marți, propunerea de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a trei oameni de afaceri israelieni, implicați în dosarul retrocedărilor ilegale, informează Agerpres.

Astfel, au fost emise mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre cei patru oameni de afaceri israelieni implicaţi în dosar, Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benjamin Steinmertz, şi a respins solicitarea privindu-l pe Moshe Agavi, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Braşov, judecătorul Răzvan Dicu.

Joia trecută, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut arestarea a trei cetăţeni israelieni cercetaţi în dosarul retrocedărilor ilegale. Este vorba despre Tal, Shimon şi Steinmetz care au contribuit cu bani pentru a fi daţi prinţului Paul.

Conform rechizitoriului procurorilor, oamenii de afaceri israelieni Silberstein Tal, Shimon Shevez şi Benny Steinmetz i-au dat lui Remus Truică bani – 4 milioane euro – pentru a-i oferi prinţului Paul ca avans după ce acesta a cesionat drepturile asupra bunurilor pentru care s-a traficat influenţa, dar şi bani pentru costuri judiciare.

Potrivit DNA, începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Citește și: Dosarul RETROCEDĂRILOR ILEGALE: DNA cere arestarea a trei ioameni de afaceri israelieni

Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup.

De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală.

Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă.

Cele mai citite

Selecţionerul Belgiei, despre naționala României: “O echipă foarte foarte talentată”

Selecționerul Belgiei, Domenico Tedesco, a comentat rezultatele tragerii la sorți a grupelor EURO 2024, desfășurată sâmbătă la Hamburg (Germania), menționând că naționala României, unul...

Negrescu: Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen...
00:00:37

VIDEO. Bărbați înarmați au ucis mai multe persoane într-un atac asupra unui autobuz în nordul Pakistanului

Bărbați înarmați au atacat sâmbătă (2 decembrie) un autobuz în apropiere de orașul Chilas din nordul Pakistanului, ucigând cel puțin opt pasageri și rănind...
Ultima oră
Pe aceeași temă