24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăSpecialMagna Curia, dinastia Bathory si Venus unguroaica

Magna Curia, dinastia Bathory si Venus unguroaica

» Cetatea din Deva ascunde urmele tristeturilor si amorurilor aristocratiei din Principatul Transilvaniei.

Castelul nobliliar de la Deva al fostului principe al Transilvaniei Gabriel Bethlen, edificiu care poarta numele de Magna Curia (Curtea Mare), se inalta maiestuos. De aceste conac se leaga mai multe evenimente istorice importante, cum ar fi intrunirea mai multor diete ale Transilvaniei, dar el a servit ca resedinta mai multor guvernatori ai Transilvaniei. In momentul de fata, acesta cladire gazduieste Muzeul Civilizatiei Daco-Romane.
Edificiul are povestile si intamplarile sale, cu personaje importante din lumea aristocratica sau politica in perioada Principatului Transivaniei si dupa ocuparea acestuia de catre Habsburgi.

Castelul a fost ridicat in perioada Renasterii, dar din anul 1743 a primit o noua infatisare, reprezentata de arta baroca. Constructia isi are inceputul pe vremea lui stefan Bathory, voievodul Ardealului, care a daruit, in anul 1581 Cetatea Devei si domeniul acesteia lui Franz Gergesthy. Acesta a facut numeroase reparatii, pentru ca cetatea era distrusa si degradata in urma numeroaselor atacuri ale armatei otomane din 1551-1580.
Cu aceasta ocazie, la poalele dealului cetatii, a fost construita si o resedinta pentru principele Sigismund Bathory, caruia i-au urmat principii stefan Bocskay, Gabriel Bathory si Gabriel Bethlen. In 1603, generalul Gheorghe Basta, asasinul lui Mihai Viteazul, a organizat intrunirea Dietei Transilvaniei la Castelul Magna Curia, fapt consemnat si in documentele vremii.
La inceputul secolului al XVII-lea cetatea si domeniul Deva s-au aflat sub stapanirea principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, (1580 – 1629), care a sperat sa devina rege al Ungariei, tara care devenise pasalac turcesc. In 1621, acesta a reconstruit castelul si zona unde se afla conacul Magna Curia.

CUIBUSORUL
Dupa moartea principelui Gabriel Bethlen in 1630, domeniul Deva a trecut in proprietatea sotiei acestuia, Maria Szechy, ramasa vaduva la numai 23 de ani, care l-a transformat intr-un adevarat cuibusor de nebunii. Ea era o femeie frumoasa si cocheta, inconjurata de cavaleri veseli, Maria facea numeroase escapade, petrecea si umbla calare, tot timpul inarmata cu doua pistoale si ducea o viata aventuroasa. Ea a fost si este pomenita in literatura maghiara sub numele de Venus de Murany. In anul 1733, Johan Haller a intrat in posesia palatului ca guvernator al Transilvaniei habsburgice.

Cele mai citite

Cum te pregătești pentru venirea pe lume a copilului? 4 cumpărături esențiale

Odată cu apropierea momentului în care vei naște, trebuie să ai deja cumpărate anumite lucruri esențiale pentru îngrijirea bebelușului. Chiar dacă trebuie să fii...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă