32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialLiberalii din Republica Moldova cer plecarea ambasadorului Rusiei, în urma declaraţiilor despre...

Liberalii din Republica Moldova cer plecarea ambasadorului Rusiei, în urma declaraţiilor despre tânărul împuşcat

Politicienii liberali din Republica Moldova cer Rusiei să îl recheme pe ambasadorul de la Chişinău, Valeri Kuzmin, pe care îl acuză de declaraţii “iresponsabile” după incidentul armat din Transnistria, informează Jurnal de Chişinău, în ediţia online, relatează Mediafax.

Partidul Liberal din Republica Moldova îndeamnă Ministerul Afacerilor Externe să facă demersuri în acest sens la Ministerul rus de Externe.

“Trebuie să avem un ambasador care să contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre R.Moldova şi Rusia, nu invers. E timpul să înţelegem că niciodată nu vom avea libertatea pe care ne-o dorim cu politica pe care o ducem, cu capul plecat. Când ambasadorul rus vede că toţi stau cu capul plecat şi se închină, prinde la curaj”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu consideră că militarii ruşi aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova îşi bat joc de cetăţenii moldoveni, apreciind că vina îi aparţine în special ambasadorului rus.

“Cum să se comporte militarii ruşi când ambasadorul îşi permite astfel de declaraţii? Kuzmin în loc să-şi ceară scuze, a facut declaraţii iresponsabile şi a încercat să dea vina pe un cetăţean mort”, a adăugat Ghimpu.

Şi vicepreşedintele PL, Ion Hadârcă, s-a revoltat faţă de atitudinea ambasadorului rus. “M-a şocat tonul ironic al lui Kuzmin. E timpul ca acest imperiu să-şi retragă armata. Optăm pentru schimbarea statutului acestor militari într-o misiune civilă“, a afirmat Hadârcă.

Ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că regretă incidentul produs duminică în zona de securitate dar, deşi spune că ancheta urmează să stabilească toate circumstanţele, ia apărarea forţelor ruse de menţinere a păcii.

Ambasadorul rus a fost convocat luni la Ministerul moldovean de Externe, după ce un militar rus a împuşcat mortal duminică un tânăr din satul Pârâta. “Că a avut dreptate sau nu cel care a tras, va spune rezultatul anchetei. Dar dumneavoastră nu întrebaţi de ce a apărut necesitatea să deschidă focul. Şoferul în stare de ebrietate conducea fără permis un automobil furat. A trecut de două ori punctul de control cu o viteză nebună, a creat un pericol serios pentru militari, pe unul dintre ei aproape l-a călcat”, a declarat Kuzmin.

Ministerul moldovean de Interne a dezminţit că tânărul ucis de un militar rus din forţele de menţinere a păcii din Transnistria se afla la volanul unei maşini furate şi nu avea permis de conducere.

Cele mai citite

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă