17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialLaszlo Tokes: O petiţie va fi adresată PE pentru restituirea proprietăţilor bisericilor...

Laszlo Tokes: O petiţie va fi adresată PE pentru restituirea proprietăţilor bisericilor maghiare

O petiţie va fi adresată Parlamentului European pentru a cere restituirea unor proprietăţi ale bisericilor maghiare din Transilvania, anunţă eurodeputatul Laszlo Tokes, citat de MTI, potrivit Mediafax.

 

Petiţia este semnată de Krisztina Sandor, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT), Geza Erdelyi, episcop al Bisericii Reformate din Slovacia, şi de fostul preşedinte al instanţei supreme din Ungaria, Zoltan Lomnici, în prezent liderul Consiliului pentru Demnitatea Umană.

Petiţionarii sunt motivaţi de “scandalul” iscat în jurul Colegiului Secuiesc Miko din Sfântu-Gheorghe, a explicat Laszlo Tokes. Colegiul, construit în 1877 din donaţii publice, a fost restituit Bisericii în 2002, dar decizia a fost contestată.

Potrivit lui Laszlo Tokes, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania intenţionează să organizeze manifestaţii în faţa clădirilor care au aparţinut bisericilor maghiare din Transilvania.

Lomnici acuză România de încălcarea unor drepturi fundamentale în unele cazuri. Potrivit lui, România nu a respectat dreptul de proprietate, o obligaţie asumată prin aderarea la UE.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă