24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialKuala Lumpur: De respirat, de văzut, de explorat!

Kuala Lumpur: De respirat, de văzut, de explorat!

Kuala Lumpur este înconjurată şi traversată pe alocuri de parcu­ri naturale cu vegetaţie bogată şi luxuriantă, rămăşiţe ale vechii jungle ce acoperea odinioară întreg perimetrul oraşului. Oameni iubitori de frumos, ingenioşi şi dornici de progres, locuitorii metropolei, s-au gândit să amenajeze în aceste spaţii verzi extinse parcuri temati­ce astfel că, dacă vă apucă dorul de codru verde, lăsaţi sticla şi oţelul din centru (praful şi gazele de eşapament) şi oferiţi-vă o zi de relaxare la parcul de fluturi, la cel de păsări sau la cel de orhidee.

Câţiva dolari vă aduc mai aproape de fluturi coloraţi, de păuni şi lebede şi de orhidee cu arhitecturi ciudate. Peste tot se pot face poze şi există restaurante unde se poate servi masa în mijlocul naturii. Beţi dintr-o nucă de cocos sau un suc de iasomie şi visaţi la „the mighty jungle”. Distanţa de la junglă la oraş e de câteva străzi. Puteţi ajunge la parcuri pe jos, cu taxiul sau cu mijloace de transport în comun. Aceste locuri sunt ideale şi destul de reprezentative pentru cei ce nu au prea mult timp să viziteze întreaga Malaysie şi se rezumă doar la Kuala Lumpur.

Despre Petronas Towers – un celebru ghid de călătorii scrie: dacă extra­te­reş­trii s-ar decide să se stabilească pe pă­­mânt, cartierul lor general ar fi, cu siguranţă, în Petronas Towers. Le cunoaşteţi, proabil că le ştiţi povestea şi cu siguranţă sunt imaginea cu care asociem majoritatea dintre noi capitala Malaysiei. Câteva date esenţiale: întreaga structură are 451,9 metri înălţime şi fiecare turn are câte 88 de etaje. Pe lângă birouri, uriaşul complex mai include o filarmonică celebră în toată lumea şi un supermall. Veniţi dimineaţa devreme, înainte de a sosi aici autocarele cu turişti, şi seara târziu pentru o priveliş­te extraordinară asupra oraşului. Faceţi o poză cu cei care spală geamurile turnuri­lor pe dinafară – aveţi zilnic ocazia, pentru că aceasta este o muncă ce nu în­cetează niciodată – este cea mai modernă formă de alpinism – forget rock-climbing, make way for the tower-climbing.

Central KL – centrul oraşului Kuala Lumpur este mare şi cuprinde câteva zone extrem de bine delimitate şi de fotogenice. Însă pentru că trebuia să exis­te o piaţă care să fie denumită oficial cen­trul oraşului aceasta este Merdeka Square, o intersecţie extrem de aglome­rată, suprapopulată cu localnici şi turişti, cu o circulaţie sufocantă şi cu staţie de sky train. În funcţie de buget şi chef de dis­trac­ţie aşezaţi-vă în mijlocul pieţei Mer­de­ka şi decideţi în ce direcţie vreţi să o luaţi.

Masjid Jamek Mosque – înainte de a da frâu liber pornirilor trupeşti, este bine să vă îngrijiţi şi de cele sufleteşti. Spirituale. Faceţi un scurt popas la una din cele mai vechi (construită în 1907) şi mai frumoase moschei din oraş: Masjid Jamek – gândiţi-vă la cele sfinte, aveţi grijă să fiţi decent îmbrăcaţi, nu uitaţi că vă aflaţi într-un lăcaş de cult şi nu într-un muzeu: respectaţi orele de rugăciune şi nu îi deranjaţi pe credincioşi încercând să faceţi acea ultimă poză care trebuie neapărat să iasă perfect.

Golden Triangle – este partea modernă a centrului metropolei. O colec­ţie de zgârie-nori pigmentată la bază de bulevarde largi, restaurante, cluburi de noap­te, baruri şi shopping-malluri. Se spu­ne că Gloden Triangle este noua capitală a distracţiei în Asia. După ce s-a înserat lă­saţi-vă cuprinşi de o mare de reclame multicolore şi mişcaţi-vă în ritmul hit-urilor internaţionale ce se aud de la fiecare terasă, savuraţi mâncăruri de peste tot din lume, beţi o bere la litru şi faceţi shopping la mall-urile deschise în noapte. Distracţia are costul ei şi în Golden Triangle acesta nu este tocmai mic. Cazarea într-un hotel din această zonă este scumpă comparativ cu alte părţi ale oraşului, dar nu prohibitivă.
Alocaţi 60-70 de euro/noapte.

China Town – face parte tot din aria centrală a oraşului. Căldură, taxiuri şi hoteluri ieftine şi un loc cu totul special: Petaling street – paradisul fake-urilor, a ceasurilor Rollex de 10 dolari şi al genţilor Vuitton de 15, strada este de fapt un labirint de străduţe unde se vinde orice, de la adidaşi la dvd-uri pirat, şi care vă pune la încercare talentele de negociator. Pe lângă micile restaurante sau ceainării chi­nezeşti zona este presărată şi cu câteva temple hinduse dintre care cel mai parfumat şi mai colorat (şi mai vizitat de turişti) este Sri Maha Mariamman. Atenţie la şobolani! Tot în China Town se află şi Central Market, o clădire cu o arhitectură deosebită, unde se vinde şi se cumpără din nou tot ce aveţi nevoie sau nu. Şi tot în Central Market se găseşte una dintre cele mai avantajoase case de schimb valutar din oraş.

Little India – Kuala Lumpur are o populaţie extrem de numeroasă de etnici din subcontinent, astfel că era chiar normal ca aici să existe o Little India. Muzica dintr-o „Floare şi doi grădinari” şi alte producţii epice şi fluviu de la Bollywood vă mângâie auzul fin de european peste tot. Desfăşurarea obişnuită de restaurante ce servesc curry, nan bread şi tandori plus magazinele cu mătăsuri şi alte materiale colorate individualizează cartierul, dar nu-l particularizează printre altele de acelaşi fel din celelalte capitale asiatice. Hoteluri ieftine şi senzaţii pe măsură. Noaptea food-courturi ad-hoc îşi fac apariţia în diverse locuri din Little India. Mâncarea aici e ieftină şi bună – cel puţin localnicii îşi comandă porţii uriaşe din cazane imense. Dacă vă ţine stomacul nu staţi deoparte.

Important: Malaysia fiind o ţară musulmană nu este mare prietenă cu alcoolul. Totuşi, bere, vin, whiskey sau vodcă găsiţi în barurile şi restaurantele din zona Golden Triangle – la preţuri mari însă. Pentru berea cea de fiecare seară mergeţi la magazinele numite 7-11, multe, aflate peste tot prin oraş şi cu stocuri consistente de bere la preţuri omeneşti.

Kuala Lumpur TV Tower – situat în mijlocul unui parc liniştit şi răcoros, KL TV Tower sau Menara Tower este, la cei 276 de metri ai săi, al patrulea cel mai înalt turn de telecomunicaţii din lume. Vizi­tato­rii se înghesuie să urce cu liftul până la ultimul etaj pentru o privelişte de la înălţime asupra oraşului.

Batu Caves – indiferent dacă staţi două zile sau o săptămână în Kuala Lumpur nu trebuie să rataţi o excursie la faimoasele în întreaga lume Batu Caves. Se află la 15 km de oraş şi sunt uşor accesibile cu taxiul sau cu diverse mijloace de transport în comun. Este vorba despre nişte peşteri săpate în calcar unde se află altare dedicate mai multor zei indieni – cel mai faimos fiind Murgan. La peşteri ajungeţi după ce urcaţi 272 de trep­te – lucru care vă cam scoate sufletul din voi. Se spune că e bine să evitaţi peşterile pe timpul Taipusanu­lui o sărbătoare religioasă ce cade anual în ianuarie-februarie, pentru că nu veţi avea loc de milioanele de credincioşi care se adună aici. Însă, dacă nu vă sperie aglomeraţia, sincronizaţi-vă vizita cu Taipusanul: veţi avea parte de imagini spectaculoase dar crude ale penitenţilor care îşi străpung corpul cu obiecte ascuţite pentru a putea obţine mântuirea. Urcaţi până la templele din peşteri cu o ofrandă pentru Murgan: lapte şi ghir­lande de iasomie. Oficianţii din temple vă vor mulţumi şi se vor ruga la Murgan pentru voi.

Cele mai citite

Probleme pentru Adrian Ilie. Fostul internațional, condamnat la 8 luni de închisoare

Decizie de ultimă oră! Judecătoria Sectorului 4 București l-a condamnat pe Adrian Ilie la 8 luni de închisoare cu suspendare. Fostul atacant al Valenciei și...

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...
Ultima oră
Pe aceeași temă