UPDATE: Toni Greblă a vorbit, la ieșirea de la Curtea Constituțională, despre decizia de a demisiona. Magistratul CCR a spus că această decizie este un act de responsabilitate.
”Niciun coleg nu mi-a cerut să demisionez. Nimeni nu a făcut presiune directă asupra mea. Am spus că voi lua o decizie în momentul potrivit”, a declarat Greblă.
În legătură cu măsurile pe care DNA le poate lua în cazul lui, Greblă a transmis că ”eu nu mă trem de o anchetă”, subliniind faptul că este ”prematur să discutăm acum”.
”Sper ca ceea ce mi se întâmplă mie astăzi să fie un exemplu pentru alții”, a mai completat fostul judecător al CCR.
UPDATE: Toni Greblă a demisionat din funcția de judecător la Curtea Constituțională.
"Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală", a transmis Curtea Cosntituțională.
În plus, în ciuda demisiei lui Toni Greblă, CCR "subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie".
UPDATE 11.45: ”Am aflat de la dl procuror care sunt acuzele care mi se aduc, pe care voi le știați de ieri. Sunt convins că voi avea parte de o anchetă judiciară imparțială. Fiind vorba de o anchetă în curs, dați-mi voie să nu comentez. Nu am văzut încă referatul, a spus Greblă.
”Eu nu am delapidat, nu am luat, nu am băgat mână în bani publici”, a mai arătat Toni Greblă.
–
Judecătorul CCR Toni Greblă este audiat, miercuri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). La intrarea în sediul DNA, el a declarat că a venit pentru a vedea care sunt acuzațiile care i se aduc.
Procurorii anticorupție au extins, marți, urmărirea penală pentru Greblă. El este cercetat acum și pentru favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
"Eu m-am prezentat, la solicitarea organelor de anchetă, şi am dat o declaraţie în care am spus ce ştiam în legătură cu faptele care mi-au fost imputate. Ieri (marţi, n.r.), din păcate, am văzut în spaţiul public parte din dosar, declaraţii şi aşa mai departe, care nu mi-au fost aduse la cunoştinţă, eu până acum neavând la dispoziţie dosarul cauzei sau acte din dosarul cauzei. Astăzi am venit pentru a vedea şi eu de ce sunt acuzat, pentru că am impresia că judecarea mea a început în spaţiul public încă de ieri", a mai spus Toni Greblă.
Întrebat cum comentează faptul că ar exista stenograme în care îi spune unei persoane că poate afla dacă anchetarea acesteia ridică probleme, Toni Greblă a răspuns: "Nu poate să fie o stenogramă în acest sens, întrucât eu nu am încercat niciodată, şi nici nu aveam cum, să aflu. Eu nu ştiu nimic despre acuzele altora din spaţiul public despre mine, dar să mă mai şi interesez la DNA sau în altă parte despre alţii".
Întrebat în legătură cu avizul pentru arestarea sa, Toni Greblă a spus că Biroul Permanent al Senatului este suveran să hotărască.
Magistratul CCR era deja cercetat pentru trafic de influență, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și constituirea unui grup infracţional organizat.
Citește și: Judecătorul CCR îl amenința pe directorul CE Oltenia: O să am grijă să fii TERMINAT!
Totodată, marți, DNA a cerut Parlamentului aviz pentru arestarea preventivă a lui Greblă, fiind prima cerere de acest fel înregistrată în justiția românească.
În dosarul lui Toni Greblă, mai sunt urmărite penal alte opt persoane, printre care deputații PSD Iulian Iancu și Lucian Șova, omul de afaceri Ion Bîrcină și directorul Transelectrica Horia Hăhăianu.
Citește și: Premieră în justiție: se cere arestarea unui judecător al CCR
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2015, Toni Greblă ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (în echivalent de 56.070 euro), folosinţa gratuită a unui post telefonic, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare), respectiv materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare.
Citește și: Toni Greblă rămâne la CCR chiar dacă DNA cere arestarea lui