6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialJoseph Blatter a fost reales în funcţia de preşedinte al FIFA

Joseph Blatter a fost reales în funcţia de preşedinte al FIFA

Elveţianul Joseph Blatter, în vârstă de 75 de ani, a fost reales, miercuri, în funcţia de preşedinte al FIFA, pentru un al patrulea mandat, cu 186 de voturi pentru din cele 203 exprimate, în cadrul celui de-al 61-lea Congres al forului internaţional, potrivit Mediafax.

Blatter a fost ales prin vot secret şi nu prin aplauze, posibilitate ce era prevăzută de statutul forului internaţional dacă există un singur candidat, aşa cum a fost şi cazul în acest an. Qatariotul Mohammed Bin Hammam, preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC), şi-a anunţat retragerea candidaturii, duminică, el fiind ulterior suspendat pe timpul anchetei de corupţie legată de scrutinul prezidenţial de azi.

În cadrul aceleiaşi anchete, Joseph Blatter a fost declarat nevinovat de către Comitetul de Etică al FIFA.

La scrutinul de miercuri şi-au exprimat votul 203 din cei 208 delegaţi prezenţi. Federaţiile din Brunei şi Sao Tome nu au putut vota, deoarece nu au participat la două competiţii sub egida FIFA în ultimii patru ani, aşa cum stipulează regulamentul, iar alţi trei delegaţi nu au fost prezenţi în sală în momentul votării. În sală s-au aflat însă delegaţii AFC, deşi, marţi, se anunţase că aceştia vor pleca de la Zurich, în semn de protest faţă de suspendarea lui Mohammed Bin Hammam.

Blatter avea nevoie de jumătate plus unu din voturile exprimate, respectiv 102, pentru a fi reales încă din primul tur, în caz contrar fiind necesar un al doilea tur, unde ar fi avut nevoie de un singur vot.

Vă mulţumesc pentru încredere, vă mulţumesc din inimă. Sunt emoţionat şi onorat. Pentru mine este o provocare, o nouă provocare, pe care o accept, dacă Dumnezeu îmi va mai da viaţă. Vom reuşi să aducem vaporul FIFA în apele limpezi şi transparente”, au fost primele cuvinte ale lui Blatter după anunţarea rezultatelor votului.

Joseph Blatter, care conduce forul internaţional din iunie 1998, când i-a succedat brazilianului Joao Havelange, a fost reales pentru un al patrulea mandat, care va fi şi ultimul.

Cele mai citite

La ce aspecte să fii atent când alegi un BMW X6 Second Hand?

Când intenționezi să achiziționezi un BMW X6 second-hand, există o serie de aspecte esențiale la care trebuie să fii atent pentru a te asigura...

Dacă România forța un vot pentru Schengen, ar fi primit un nou veto, recunoaște premierul Ciolacu

Dacă România ar fi insistat să se organizeze un nou vot în Consiliul JAI, candidatura noastră pentru Schengen ar fi fost, din nou, blocată...

Ambasadorul România în SUA se lăfăie într-un palat din Washington

În timp ce la București se strigă austeritate, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, locuiește în lux și extravaganță. „Pe banii românilor”, strigă...
Ultima oră
Pe aceeași temă