16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialJoe Sumner, fiul-clona al lui Sting

Joe Sumner, fiul-clona al lui Sting

Solistul trupei Fiction Plane, urmarit de comparatia cu tatal sau.

Joe Sumner, solistul trupei rock Fiction Plane, in varsta de 30 de ani, este fiul lui Sting din prima casatorie a acestuia, cu actrita Frances Tomelty. Cu toate ca are un tata rock star, Sumner nu ii include pe The Police printre trupele care l-au influentat, mentionand mai degraba trupe ca Nirvana, The Smashing Pumpkins si U2.
Inca de la infiintarea trupei Fiction Plane, initial numita Santa’s Boyfriend, in 1999, PR-ului trupei i s-a interzis sa mentioneze orice conexiune cu Sting. Cu toate astea, cei care ii asculta pe tinerii alternativi pop-rock britanici nu pot sa nu remarce asemanarea dintre vocile tatalui si fiului – aceeasi voce guturala, acelasi timbru sec, aceeasi emotie stapanita.

Nascut in Marea Britanie la sfarsitul anilor ‘70, Sumner era inca bebelus cand The Police au inregistrat albumul de debut, Outlandos d’Amour. In timpul copilariei Sumner s-a revoltat impotriva muzicii; nu putea sa sufere lectiile de pian si il interesau mai tare jocurile video. Cu toate astea, lua lectii de chitara la 10 ani, iar apoi a invatat si sa cante la baterie. "Inainte de Nirvana nu prea imi placea muzica ca atare. Imi placea muzica din jocurile video sau muzica din filme, cum ar fi Razboiul Stelelor. Speram ca cineva poate sa traiasca doar jucand jocuri video si stand degeaba. Nu-mi placea ideea de a canta sau de a fi intr-un grup. Iar Nirvana pur si simplu… nu stiu de ce… aveau un fel de aer cool, ca si cum nu le-ar pasa. Nu era ca muzica dance. Intreaga atitudine imi spunea ceva mie, la 15 ani", spune Joe Sumner intr-un interviu. De cand a ascultat Nevermind, albumul extrem de influent al celor de la Nirvana, Sumner s-a apucat sa si compuna muzica. Primul album al trupei, "Everything Will Never Be OK", a fost lansat in 2003, fiind descris de critici ca postgrunge energetic cu versuri cinice si melancolice.

Insa soundul celui de-al doilea album, "Lest Side of the Brain", proaspat lansat de casa indie de discuri Bieler Bros. Records, si mai ales single-ul "Two Sisters" amintesc de inceputurile trupei Police, chitara sunand mai putin grunge, iar ritmul fiind ceva mai reggae. Desi afirma ca s-a saturat sa fie intrebat despre celebrul sau tata, Joe Sumner recunoaste totusi ca acesta este un subiect greu de evitat in ultima vreme.

Trupa Fiction Plane canta din primavara in deschiderea concertelor Police in cadrul mult anticipatului turneu dupa reuniune. "E putin cam plicticos pentru noi. Am prefera sa vorbim despre noul fel de bomboane M&M", spune Sumner despre subiectul relatiei cu Sting. Insa, in cele din urma, recunoaste solistul, a trebuit sa accepte faptul ca oamenii vor sa afle mai multe despre legatura dintre Fiction Plane si Sting: "E o curiozitate normala a oamenilor si asta este primul lucru care ii intereseaza. Iar pentru ca deschidem concertele Police lucrul asta se va intampla pe tot parcursul turneului si ne-am impacat cu ideea".

Iar turneul, desigur, a atras atentia internationala. A fost prima oara cand Sting, in varsta de 55 de ani, a cantat intr-un sir de concerte alaturi de chitaristul Andy Summers, 64 de ani, si bateristul Stewart Copeland, ajuns la 54 de ani, de cand trupa s-a despartit in 1984. Pentru a se distanta de acest rol secundar, Fiction Plane face efortul de a canta si in show-uri solo in cat mai multe orase posibil, pe parcursul turneului cu Police. In Vancouver Fiction Plane au cantat la un club local, in timp ce Sting si sotia sa actuala, Trudie Styler, s-au numarat printre spectatori. Sumner, care arata si canta din ce in ce mai asemanator cu Sting, a fost incantat de experienta.

"Cand esti o trupa care acompaniaza un nume mai mare, nu prea reusesti sa ai totul pentru tine. Nimic nu se compara cu a avea propriul show, e un sentiment extraordinar. Am vazut trupe din cele mai bune in rolul de trupe de acompaniament si e destul de greu. Dar noi suntem cea mai buna trupa secundara din lume, asa ca ne descurcam foarte bine", glumeste Joe Sumner.
I-a dat Sting vreun sfat fiului sau despre turneuri? "Nu-i enerva pe cei din echipa, ca o sa-ti taie sunetul! si nu te lasa de scoala!", spune Sumner, care are deja o diploma in stiinta mediului de la Richmond University din Londra.

Cele mai citite

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă