22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialIvan, teroarea stadioanelor din Europa, care îl imită pe Arkan şi locuieşte...

Ivan, teroarea stadioanelor din Europa, care îl imită pe Arkan şi locuieşte cu mama

Ivan Bogdanov, zis şi Ţoi, este unul dintre huliganii sârbi care au incendiat tribunele şi s-au bătut cu carabinierii pe stadionul Marassi din Genova, determinând anularea meciului şi riscul ca Serbia să fie exclusă de la Euro 2012. ”Ivan cel groaznic” a ţinut cu pumn de fier un stadion întreg. Idolul său este Arkan, comandantul paramilitar aflat la ordinul lui Slobodan Milosevic în timpul războiului din Croaţia şi Bosnia, potrivit Agerpres.

Bogdanov are tatuat pe braţul drept, în mijlocul unei geografii de desene şi legende privind istoria ultranaţionalismului, data care este o mărturisire: 1389, bătălia de la Câmpia Mierlei, când sârbii au fost învinşi de armata otomană şi au rămas pentru totdeauna îndrăgostiţi de independenţa lor, scrie Corriere della Sera de joi.

Bogdanov, 29 de ani, a absolvit şcoala medie, nu are un loc de muncă şi locuieşte cu mama şi tata la Belgrad. Are antecedente cu justiţia sârbă pentru scandal, agresarea forţelor de ordine, comportament violent şi posesie de droguri – 11,06 grame de marijuana pentru uz personal. Este ”locotenentul” lui Marko Vuckovic, care conduce ‘Ultra Boys’ ai Stelei Roşii (grupare extremistă şi militantă) şi este de profesie huligan. În Italia a fost arestat sub acuzaţia de port de arme şi daune, dar cu circumstanţa agravantă a unui loc public în cadru sportiv.

Primele sale cuvinte după arestare au fost: ”Am un trecut de militar în Serbia. Îmi iubesc ţara. Nu am nimic împotriva Italiei ci cu echipa mea”.

Dar peştele cel mare pentru poliţia sârbă, niciodată prea severă cu anumite grupuri de suporteri organizate, nu este el. Ivan este tipul de infractor de magazin crescut să dea lovituri, deseori folosit de mafie pentru jafuri mici şi vânzare de droguri, care a încercat saltul de calitate. Serbia nu trebuie să adere la UE şi nu trebuie să participe la Euro 2012, i s-a explicat. Partida de calificare de pe stadionul Marassi nici măcar nu trebuie să înceapă. Soldatul Ivan a executat ordinul.

Multe din viaţa sa mizerabilă s-au schimbat deja. În onoarea sa a fost creată o pagină pe Facebook la care au aderat peste 1.400 de persoane, care au lăsat mesaje ca: ”Mărite Ivan, toţi suporterii din Italia ar trebui să aibă unul ca tine”, sau: ”De unul singur ai pus în discuţie legile statului italian şi pe cele ale lui Maroni (ministrul de interne), eşti regele stadionului Marassi”.

Nu îi sunt contestate nici rezistenţa împotriva autorităţii publice nici leziunile provocate, deoarece nu există posibilitatea de a-l lega direct pe Bogdanov de carabinierii răniţi în incidente. Avocatul din oficiu, Alessandra Baudino, se întâlneşte cu el joi alături de un translator sârb. Se află în penitenciarul din Pontedecimo. ”Este agresiv? Nici vorbă, se comportă ca un mieluşel”, se spune printre gratii.

În urechi a auzit numai ideologia antigay şi împotriva autonomiei Kosovo, iar în plămâni a avut fumul de pe stadionul din Belgrad, locul unde în fiecare săptămână se coagulează furia separatistă în numele Domnului, al patriei şi al familiei. Tensiunea este deja foarte mare pentru deby-ul Steaua Roşie-Partizan de sâmbătă 23 octombrie. Toate acestea în timp ce Serbia luptă pentru a acredita economia, investiţiile, sportul şi modernitatea pe harta Europei.

Tot Ivan a condus, în luna mai, invazia fanilor sârbi în cursul partidei Pro Recco-Partizan, în competiţia de polo de la Napoli. Nu a fost Ivan, dar probabil că i-ar fi plăcut, cel care a introdus în gura unui poliţist în civil infiltrat, o fumigenă aprinsă în timpul unei partide a mult iubitei echipe Steaua Roşie, bârlogul tigrilor lui Arkan. Pentru prima dată în Serbia, între manifestaţii de protest în faţa tribunalului şi imnuri de eliberare, un suporter a fost condamnat la zece ani închisoare.

Ivan era undeva prin grupul care îl ameninţa pe jurnalistul Brankica Stankovic de la postul B92, radioul-simbol al Belgradului, după ce o anchetă foarte urmărită despre huliganii sârbi a postat online imagini video cu aceştia în acţiune pe stadion şi cu faţa descoperită.

 

Cele mai citite

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

VIDEO. Ciolacu, despre importanța militarilor pentru națiunea română. Ceremonii și demonstrații militare, la Buzău

Militarii reprezintă pilonii pe care se sprijină siguranţa şi suveranitatea naţiunii române, a declarat premierul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a participat, la Buzău, la ceremonia...
Ultima oră
Pe aceeași temă