30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialIstoria unui deceniu de cultura romana in Statele Unite (II)

Istoria unui deceniu de cultura romana in Statele Unite (II)

Continuam astazi prezentarea activitatilor Institutului Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa din New York pe taramul culturii si literaturii romane. Astfel, va prezentam succint a doua carte dedicata de profesorul universitar clujean Aurel Sasu si Carmina Popescu (in prezent stabilita in SUA) revistei “Lumina lina”, care apare sub egida institutiei amintite, din initiativa pr. dr. Theodor Damian, parohul bisericii romanesti “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, si a sotiei sale, Claudea. Lucrarea se intituleaza “Caile luminii” si a aparut la Cluj-Napoca in Editura “Eikon”.
Privitor la revista, mentorul ei, Theodor Damian, spune pe coperta finala: “Intentia esentiala a publicarii revistei ("Lumina lina") a fost mereu aceea de a promova cultura romana aici, in diaspora in care traim, de a dezvolta in constiinta romanilor apartenenta la neamul si limba romana cu toate valorile sale multimilenare, de a avea o punte de legatura intre cultura de acasa si cea a romanilor americani in asa fel incat sa se elimine falsa presupozitie ca ar exista doua sau mai multe culturi romanesti”.
De asemenea, in introducerea semnata de acelasi preot, filosof si scriitor roman, intitulata “Un destin si o misiune la ceas aniversar”, aflam si amanunte interesante despre cum s-a ajuns la denumirea acesta a revistei – “Lumina lina”, pusa in slujba comunitatii romanesti din New York ca mijloc de informare si dezbateri asupra problemelor culturale si teologice contemporane. Dezbateri si comentarii din care nu lipsesc cele privitoare la cenaclul literar “Mihai Eminescu” cu activitatea sa efervescenta.
Publicatia s-a nascut din fostul Buletin al Institutului amintit, ale carui pagini au sporit treptat asa incat aceasta crestere continua si rapida in volum “m-a determinat sa ma gandesc la o revista lunara”. “In loc sa public patru buletine pe luna insumand 20-30 de pagini, mai bine o revista lunara de 60-100 de pagini”, a afirmat pr. dr. Theodor Damian. Asa se face ca in mai 1996 a aparut primul numar al revistei “Lumina lina/Gracious Light”, publicatie de cultura si spiritualitate romaneasca”. Initiatorul publicatiei a precizat ca: “Nu exista nici o publicatie de acest tip in New York atunci, cum nu exista nici azi”.
In ceea ce priveste titlul revistei, s-a cautat o denumire care sa imbine armonios ambele dimensiuni urmarite, teologia si literatura, asa incat s-a ajuns la “Lumina lina” despre care Theodor Damian ne povesteste: “Desi expresia suna lin, frumos, dulce, armonios, ca o scurta melodie placuta urechii si inimii, foarte multi din cei pe care am testat titlul nu stiau ca "lumina lina" este numele unei rugaciuni liturgice la slujba de seara – Vecernia. (…) Aceasta rugaciune are aproape aceeasi varsta (doar cu un secol mai tanara) cu imbratisarea de catre stramosii nostri daci a credintei crestine. In sfarsit, pentru noi, cei traitori departe de tara, titlul suna si ca o rugaciune, ca o alinare a dorului de casa”.
Revenind la volumul in sine, trebuie sa spunem ca cei doi autori, Aurel Sasu si Carmina Popescu, au avut ideea de a reda sumarele intregii reviste aparuta de-a lungul unui deceniu, in asa fel incat curiosii sau cercetatorii sa poata avea o oglinda cat mai fidela a ceea ce a insemnat si inseamna aceasta publicatie pentru romanii din SUA, dar si pentru cei din tara. Pe scurt, sumarele publicatiei sunt structurate dupa rubricile ei: literatura, teologie, istorie, filologie, arhitectura, sculptura, informatii culturale, cronica de cenaclu, exil-emigratie, note si consemnari, revista presei si, desigur, un index de nume. Aflam, astfel, ca in cuprins au aparut dintre clujeni – Anania Valeriu Bartolomeu (numele de scriitor al IPS Bartolomeu), Ioan Pavel Azap, Valer Hossu, regretatul Adrian Marino, Mircea Aurel Sasu, Ioan Seulean, Mircea Petean etc., iar dintre banateni – Mircea Serbanescu, Ileana Silveanu si altii.
De retinut ca Theodor Damian semneaza numeroase cronici sau semnale despre cartile sosite la New York de la diverse edituri din tara. Iata cum arata in volum prezentarea unor evenimente: “An VI, nr. 3, iulie-septembrie 2001, p. 111-114 Titu Popescu, "O arheologie lingvistica: limba paradisiaca". Codificari in metafore poetice si viziuni ale limbajului initial (paradisiac) la Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Ioan Alexandru etc”. In cap. IX “Note si cosemnari” gasim: “An IV, nr. 4, octombrie-decembrie 1999, p.151-153 Valer Hossu, "Pod peste ocean. Maramuresenii si-au adus eroii acasa". La Viseul de Sus a fost dezvelit bustul capitanului Nicolae Dunca, erou al Razboiului Civil american”. Si acum si despre un colaborator de-al nostru: “An VIII, nr. 4, octombrie-decembrie 2003, p. 71-72, Mircea Serbanescu, "Nicolae Novac, scriitor american de origine romana". Viata si activitatea poetului stins din viata in martie 2003 (nascut 1919)”.
Este o publicatie ce te ajuta sa afli multe informatii interesante despre o paleta larga de activitati culturale, carti ziare, dar mai ales despre oamenii ce colaboreaza aici din SUA si Romania. De unde si marea ei valoare informativa si documentara.

Cele mai citite

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...

Elena Lasconi își anunță candidatura la șefia USR

Elena Lasconi, primarul reales din Câmpulung, și-a anunțat candidatura la șefia USR, după ce în prealabil a spus că vrea să se asigure că...
Ultima oră
Pe aceeași temă