27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialIranul EXCLUDE desfiinţarea instalaţiilor nucleare

Iranul EXCLUDE desfiinţarea instalaţiilor nucleare

Într-un interviu pentru cotidianul Financial Times, preşedintele Hassan Rohani a exclus “sută la sută” posibilitate de desfiinţare a instalaţiilor nucleare din Iran.

Întrebat de FT dacă desfiinţarea instalaţiilor nucleare ale ţării sale este “o linie roşie” de netrecut pentru guvernul său, preşedintele iranian a răspuns: “sută la sută”.

În acest interviu, Hassan Rohani a sugerat de asemenea că relaţiile între Teheran şi Washington s-ar putea îmbunătăţi în continuare.

Iranul este acuzat de occidentali şi Israel că vrea să se doteze cu arme nucleare sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi afirmă că programul său este în scopuri pur paşnice. 

În acest context, Iranul a încheiat duminică la Geneva un acord istoric prin care în schimbul suspendării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi afectează economia, Teheran s-a angajat să pprească îmbogăţirea uraniului la peste cinci la sută timp de şase luni, să suspende construcţia reactorului cu apă grea de la Arak – care ar putea produce plutoniu necesar fabricării unei bombe nucleare – şi să acorde acces sporit inspectorilor internaţionali la locaţiile vizate.

Cele mai citite

Lotul lui Iordănescu pentru ultimele partide înainte de EURO

Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat un lot de 28 de jucători pentru meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein, ultimele teste înaintea EURO 2024.Noutăţile lui...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă