21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialInundaţiile din Albena nu-i sperie pe hotelierii de la noi: „Românii când...

Inundaţiile din Albena nu-i sperie pe hotelierii de la noi: „Românii când îşi cumpără vacanţa chiar se duc!”

Proprietarii de spaţii de cazare de pe litoral nu se așteaptă la o scădere a numărului de clienţi și spun că nu vremea, ci fiscalitatea este problema turismului românesc.

Vremea rece din ultimele zile și inundațiile catastrofale care au afectat litoralul bulgăresc ar fi trebuit să le dea fiori reci pe șira spinării investitorilor de pe litoralul românesc al Mării Negre, dar aceștia se declară în continuare optimiști. Asta chiar dacă, câteva zeci de kilometri mai la sud, în staţiunea bulgărească Albena, cel puțin zece persoane și-au pierdut viața și mii de turiști au rămas izolați. A fost nevoie de o misiune diplomatică pentru a-i salva din mijlocul apelor pe cei câteva sute de români care își petrecea. Ieri, lucrurile se mai liniștiseră și unii chiar au optat să își continue sejurul. Pentru a le da o mână de ajutor turiștilor, hotelierii români de pe litoral au anunțat autoritățile că sunt dispuse să îi cazeze pentru o noapte pe cei care au nevoie de tranzit.

Pe litoralul românesc, vremea de toamnă din ultimele zile a creat o situație bizară: lumea a ieșit să se plimbe pe plajă îmbărcată în geci, deși anul trecut pe vremea acesta se bronza la un soare arzător. Sâmbătă, animatoarele în costume de baie dansau pe plajele goale din nordul Mamaiei, sub bătaia vântului tăios. Ieri însă soarele revenise în stațiuni și lumea a putut să iasă din nou la plajă. ”Vremea este superbă acum, marea este foarte calmă, iar lumea este în număr foarte mare pe plajă”, a spus Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării (ALDT), care se afla într-un tur de Mamaia pe bicicletă. ”Schimbările meteo sunt firești, iar acestea nu vor afecta turismul de pe litoralul românesc. 30% din bilete sunt deja cumpărate, iar românii când își cumpără vacanța se duc, pentru că au economisit pentru acest lucru și pentru că se gândesc la ea. Nu s-au înregistrat anulări ale rezervărilor până acum”, a mai spus Corina Martin.

Există însă o categorie de turiști meteo-dependenți și acest lucru este recunoscut și de președintele ALDT: turiștii de weekend. Aceștia se uită la prognoză joi și decid dacă vineri pleacă sau nu spre mare. Turiştii de acest fel au stat acasă în weekend-ul care a trecut, fapt care a făcut ca majoritatea cluburilor să fie goale. Ba mai mult, unul dintre cele mai cunoscute dintre acestea a anunțat că își amână pentru săptămâna aceasta deschiderea oficială, tocmai din cauza vremii nefavorabile.

Fiscalitatea e problema, nu vremea

Hotelierii de pe litoral spun că principala lor problemă nu e vremea, mai ales că se anunță o vară călduroasă și fără ploi, ci fiscalitatea. ”Cerem în continuare ca TVA-ul în turism, la cazare și pensiune completă, să fie de 9%. Este nevoie să ajutăm investitorii”, a precizat Corina Martin. În prezent, cota redusă de TVA se aplică numai pentru serviciile de cazare, nu și pentru masă. Din acest motiv, spun mulți hotelieri, hotelierii bulgari, țară unde se aplică o cotă redusă de TVA, oferă prețuri mai mici.

PROGNOZĂ

Vară caldă și secetoasă

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat recent, în raportul privind estimările sezoniere, că în lunile iulie și august va fi cald și va ploua puțin. Potrivit ANM, în sud-estul țării luna iulie va fi mai caldă decât de obiecei, iar cantitatea de precipitații mai redusă. La fel se va întâmpla și în august. Sezonul s-ar putea prelungi și în septembrie, pentru că și atunci, în partea de sud-est a ţării, valorile termice vor depăși normele climatologice.

 

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă