32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialInstitutul Nobel: B.Clinton, Kohl şi UE, printre cele 231 candidaturi la premiul...

Institutul Nobel: B.Clinton, Kohl şi UE, printre cele 231 candidaturi la premiul Nobel pentru Pace

Fostul preşedinte american Bill Clinton, artizanul reunificării Germaniei Helmut Kohl, ex-premierul ucrainean Iulia Timoşenko, Uniunea Europeană şi chiar soldatul american Bradley Manning, bănuit că ar fi fost ‘cârtiţa’ WikiLeaks, sunt doar câteva din cele 231 de nominalizări în competiţia din acest an a premiilor Nobel pentru Pace. Pe listă au fost înscrise 231 persoane şi organizaţii, cifră apropiată de recordul înregistrat anul trecut, a anunţat luni Institutul Nobel din Oslo, citat de Agerpres.

Pe listă mai figurează medicul congolez Denis Mukwege, disidenţii cubanezi Oswaldo Paya şi Yoani Sanchez, ONG-ul rus Memorial şi reprezentanta acestuia, Svetlana Ganucikina, politologul american Gene Sharp, teoretician al luptei nonviolente care le-a inspirat pe câteva dintre personalităţile primăverii arabe, preşedintele tunisian Moncef Marzouki şi postul de televiziune Al Jazira.

“Ca întotdeauna, există obişnuiţi ai +nominalizărilor+ şi nou veniţi, persoane celebre şi necunoscuţi din toate colţurile lumii”, a declarat AFP directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad.

Recordul de candidaturi a fost înregistrat anul trecut, cu 241 nominalizări, premiul fiind în cele din urmă acordat unui trio feminin: liberienele Ellen Johnson Sirleaf şi Leymah Gbowee şi yemenitei Tawakkol Karman.

Este uşor să fii “nominalizat”, pentru că mii de persoane din lumea întreagă pot face propuneri de candidaturi, de la parlamentari şi miniştri, membri ai unor organizaţii internaţionale, la profesori universitari şi foşti laureaţi.

Lista candidaţilor rămâne un secret bine păstrat timp de 50 de ani, conform statutului Nobel, cu excepţia cazului în care cei care au făcut propunerile se hotărăsc să facă publică identitatea ‘candidatului’ lor. Pe lista din acest an figurează 188 persoane şi 43 de organizaţii, a precizat Lundestad.

Numele laureatului (sau laureaţilor) va fi anunţat în luna octombrie, iar premiul este înmânat, în mod tradiţional, pe 10 decembrie, data morţii fondatorului său, inventatorul suedez al dinamitei Alfred Nobel.

Cele mai citite

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Netanyahu spune că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când capacitățile militare și de guvernare...

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă