24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialInstantele retrocedeza terenurile valoroase "dupa ureche"

Instantele retrocedeza terenurile valoroase “dupa ureche”

Valoarea imobiliara a terenurilor din comuna timiseana Dumbravita, situata la periferia orasului de pe Bega, unde oamenii cu bani si-au construit vile de lux, a devenit o lege nescrisa pentru magistratii care impart dreptatea in dosarele de reconstituire a drepturilor de proprietate in aceasta zona. Cu cat parcelele revendicate de urmasii fostilor proprietari sunt mai valoroase, cu atat solutia instantelor este mai greu de anticipat.

Un exemplu in acest sens il constituie sentinta civila nr. 9.712 pronuntata de Judecatoria Timisoara in dosarul 3.575/325/2006. In ciuda faptului ca doua comisii de fond funciar, cea locala si cea judeteana, au avizat favorabil retrocedarea a cinci hectare de teren catre reclamanta Konya Elisabeta, mostenitoarea lui Olah Gheorghe, ce aparea in acte ca Olah Gyorgy, instanta a decis ca aceasta reparatie patrimoniala este imposibila.
In ciuda tuturor probelor depuse la dosar, judecatorul a avut o indoiala de natura onomastica si a stabilit ca Olah Gyorgy nu poate fi una si aceeasi persoana cu Olah Gheorghe si, in consecinta, terenul, a carui valoare pe piata imobiliara este de peste 2 milioane euro, trebuie sa ramana pe mai departe in stadiul de bun nationalizat.
In 2005, Konya Elisabeta a depus o cerere la comisia locala de fond funciar din Dumbravita prin care a cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 5 hectare (50.000 metri patrati) de teren arabil ce apartinuse bunicului ei, Olah Gheorghe (Olah Gyorgy). Pentru a-si sustine cererea, femeia a adus martori care au confirmat faptul ca acesta a detinut in proprietate si a folosit parcela, situata pe raza comunei Dumbravita, de la reforma agrara si pana la colectivizare.
Ba mai mult, acestia au povestit ca proprietarul, care initial a refuzat sa intre in CAP, a fost batut si plimbat intr-o caruta pe strazile localitatii pentru a fi dat exemplu negativ. Actele aflate la cotorul registrului din Primaria Dumbravita au intarit spusele martorilor, iar titlul de proprietate descoperit la Arhivele Statului ar fi trebuit sa inlature orice dubiu.
“Noi, Ministru Secretar de Stat la Departamentul Agriculturii si Domeniilor, in baza hotararii Comitetului Comunal de improprietarire, ales de obstea satenilor plugari lipsiti de pamant sau cu pamant putin, in virtutea Decretului Lege pentru infaptuirea Reformei Agrare Nr. 187/1945, data plugarimii de Guvernul de larga concentrare democratica prezidat de Dr. Petru Groza, decretam: Sateanul plugar Olah Gheorghe, din comuna Dumbravita, este improprietarit cu 5 hectare din mosia expropriata de la colaborationisti”, se mentioneaza in titlul de proprietate prezentat in instanta.
Toate aceste probe i-au convins pe membrii comisiei locale de fond funciar si pe cei de la nivel judetean de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din cadrul Institutiei Prefectului, insa nu si pe judecatorul Lenuta Purdela. Magistratul a respins cererea de revendicare a parcelei, apreciind ca declaratiile martorilor nu sunt credibile, iar actele, in ciuda similitudinilor tuturor datelor de stare civila, ar suferi de “disfunctia” Gyorgy si Gheorghe.
Deocamdata, sentinta Judecatoriei Timisoara a fost atacata cu recurs.

Cele mai citite

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă